3.11.12

UBS: Προς πιο εύκολο δρόμο προσαρμογής η Ελλάδα

Προς ένα ευκολότερο δρόμο προσαρμογής οδεύει η Ελλάδα, αναφέρει η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 2 Νοεμβρίου για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η τρόικα έχει ολοκληρώσει την πρώτη έκθεση της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας, με την πιθανότητα να δοθεί μια διετής παράταση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σε αυτό το επίπεδο, «αμφισβητούμε ότι το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από τη διετή παράταση θα καλυφθεί από νέα δάνεια από τον EFSF/ESM ή από ένα άλλο γύρο κουρέματος. Αντίθετα, μέτρα όπως η αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων και μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια, θεωρούνται πιο πιθανά. Οι επαναγορές χρέους ίσως χρησιμοποιηθούν σε κάποιο βαθμό για να μειώσουν το συνολικό φορτίο χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, θεωρούμε πως θα έχει (η επαναγορά χρέους) περιορισμένη επίδραση», τονίζει ο οίκος.

Όπως εξηγεί, η Ελλάδα θέλει να πάρει τώρα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αυτή αποτελείται από 6,1 δισ. ευρώ δάνεια από τον EFSF, 23,5 δισ. ευρώ με τη μορφή ομολόγων από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 1,65 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ.

Τα drafts που διέρρευσαν για το νέο μνημόνιο, κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο διετούς παράτασης. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει χρόνο μέχρι το 2016 για να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

«Πρόσφατες αναφορές στον Τύπο υποδηλώνουν ότι αυτός ο ευκολότερος δρόμος προσαρμογής θα δημιουργήσει ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 20-30 δισ. ευρώ».

Όπως επισημαίνει η UBS, η ευθύνη για την έγκριση της διετούς παράτασης βρίσκεται στο Eurogroup. Μια τέτοια ευελιξία ωστόσο για τους όρους του προγράμματος, προβλέπεται στο μνημόνιο.

Υπογραμμίζει επίσης ότι εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν για το συνολικό μέγεθος της χρηματοδότησης, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Γερμανία και στη Φινλανδία χρειάζεται επίσης να το εγκρίνουν. Η κοινοβουλευτική αναθεώρηση πιθανώς θα γίνει εντός της τυπικής διαδικασίας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδικασία έγκρισης από το ελληνικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις αυτή την εβδομάδα, τονίζει πως "η εύθραυστη ελληνική πολιτική σκηνή και η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι πιθανό να σημαίνουν ότι, στο περιθώριο, οι ανησυχίες για ενδεχόμενη μελλοντική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παραμένουν στις αγορές".

http://www.capital.gr/news.asp?id=1656336

Οι δανειστές της Ελλάδας πολύ δύσκολα θα αποδεχτούν τη χρηματοδότηση του "κενού" από μια διετή επιμήκυνση του προγράμματος από νέα δάνεια του EFSF/ESM ή νέο "κούρεμα", υπογραμμίζει σε έκθεσή της η UBS.

Πιθανότερη φαίνεται η χρήση εργαλείων όπως η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και η έκδοση περισσότερων εντόκων για να καλυφθεί η τρύπα, σημειώνει ο οίκος.

Παράλληλα, η UBS εκτιμά ότι κινήσεις επαναγοράς χρέους ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή για τη μείωση του χρέους, όμως θεωρεί ότι θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις.

Ειδικότερα στην περίπτωση των διμερών δανειών, η UΒS σημειώνει ότι τα επιτόκια μειώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου στα επίπεδα των 150 μ.β. πλέον του επιτοκίου Euribor τριμήνου. Εκτιμά ότι περαιτέρω υποχώρηση στα επιτόκια της τάξεως των 50-150 μ.β. θα περιορίσει τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά 600-800 εκατ. ευρώ.
Στο σενάριο της επαναγοράς χρέους, η UBS σημειώνει ότι στην περίπτωση όπου η Ελλάδα κατάφερνε να αγοράσει όλους τους τίτλους που ελέγχουν ιδιώτες, ύψους 62 δισ. ευρώ, στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, το συνολικό χρέος της θα υποχωρούσε μόλις κατά 12%, μειώνοντας το λόγο ως προς το ΑΕΠ στο 158% από 180% στα τέλη του 2012. Ωστόσο, σημειώνει ότι μεγάλο μέρος των τίτλων διατηρείται σε χαρτοφυλάκια "διατήρησης ως τη λήξη" και δύσκολα θα πωληθούν. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/736239/Article.aspx

No comments: