Σαν τραπουλόχαρτα καταρρέουν οι άλλοτε κραταιοί χρηματοοικονομικοί κολοσσοί της Wall Street.
Μετά τη χρεοκοπία της Bear Stearns τον περασμένο Μάρτιο που την οδήγησε στην αγκαλιά της JP Morgan (με εγγυήσεις κεφαλαίων της Fed), σειρά έχει η Lehman που κατέθεσε αίτηση προστασίας από χρεοκοπία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση, αφού η τράπεζα έχει πάνω από 613 δισ. δολ. σε χρέος, ξεπερνώντας τη χρεοκοπία της WorldCom το 2002 και την αποτυχία της Drexel Burnham Lambert το 1990.
Ο πανικός που προκαλεί στις μετοχές θυμίζει μέρες 1929. H Lehman στα 158 χρόνια ζωής της κατάφερε να γλιτώσει από το σπάσιμο της φούσκας των σιδηροδρόμων στα τέλη του 1800, από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 και την χρεοκοπία του hedge fund Long-Term Capital Management πριν 10 χρόνια.
Η χρεοκοπία της έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την κρατικοποίηση των βασικών «πυλώνων» ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac, που έχουν πραγματοποιήσει τα μισά στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ ύψους 12 τρισ. δολ.
Οι μέχρι σήμερα απώλειες της διεθνούς πιστωτικής κρίσης υπερβαίνουν τα 500 δισ. δολάρια, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα φτάσουν το 1 τρισ. δολ.
Λίγοι είχαν δει πριν ένα χρόνο την κρίση και τις επιπτώσεις της. Οι περισσότεροι μιλούσαν για μια πρόσκαιρη καταιγίδα. Τώρα όμως όλο και περισσότεροι βλέπουν να αποκτά συστημικά χαρακτηριστικά, αφού δημιουργείται μια "μαύρη τρύπα" που απειλεί να ρουφήξει κι άλλους.
Ντόμινο
Πρώτα έσκασε το «κανόνι» της Countrywide Financial και ακολούθησαν οι ασφαλιστές ομολόγων monoline. Ο ιός των subrimes έριξε στη συνέχεια στο κρεβάτι της χρεοκοπίας την Bear Stearns και το... μικρόβιο κόλλησαν οι Fannie Mae και Freddie Mac. Τώρα στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Lehman Βrothers και η AIG o μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός.
Αλλά στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες φίρμες. Λειτουργούν πάνω από 8.000 τράπεζες. Οι περισσότερες δεν είναι αρκετά μεγάλες ώστε να ελπίζουν ότι το κράτος θα τις σώσει.
Δεν θα μπορούσε άλλωστε διότι θα απειλούνταν το ίδιο το αμερικανικό κράτος με χρεοκοπία. Ήδη το αμερικανικό έλλειμμα αγγίζει τα 500 δισ. δολ., με τις ΗΠΑ να έχουν ανοιχτά όχι μόνο τα μέτωπα της οικονομικής κρίσης αλλά και τα μέτωπα των πολεμικών εξορμήσεων στη Μέση Ανατολή (Ιράκ, Αφγανιστάν) και τώρα στον Καύκασο που κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Όσο αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν θα είναι δύσκολο για τις αγορές να ανακάμψουν σημαντικά. Αλλά, εάν κάποιος από αυτούς τους δυο φόβους αποτραπεί, τότε ενδεχομένως να πυροδοτηθεί ράλι που όμως όπως αυτό του Μαρτίου ίσως αποδειχθεί βραχύβιο καθώς η ύφεση απλώνεται σε όλα τα κύτταρα της πραγματικής οικονομίας, κατανάλωση, κερδοφορίες, επενδύσεις, μισθοί.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9490&pubid=3181134
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment