Aπότομη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% το 2009, από 3,1% φέτος προβλέπει με νέα του έκθεση ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley. Tαυτόχρονα εκτιμά πως η οικονομία θα παραμείνει σε πληθωριστικό κλοιό όχι μόνο φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο, καθώς θεωρεί πως ο μέσος πληθωρισμός του 2009 θα διαμορφωθεί στο 3,8%.
Σε εποχή χαμηλών προσδοκιών εντάσσουν την ελληνική οικονομία ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για την παγκόσμια οικονομία η Morgan Stanley αναθεωρεί επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις του για την οικονομία με ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις, τις πιο απαισιόδοξες από όσες έχουν διατυπωθεί έως σήμερα, για τον ρυθμό ανάπτυξης, που προβλέπει πως θα κατεβάσει απότομα ταχύτητα.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος βλέπει απότομη επιβράδυνση της οικονομίας, που ξεχνά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 4% το 2007 και προσγειώνεται στο 3,1% φέτος και ακόμη χαμηλότερα στο 1,8% το 2009. Όσον αφορά στον πληθωρισμό αναμένει διαμόρφωσή του στο 4,6% και υποχώρηση στο 3,8% το 2009.
Στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή του ο διεθνής οίκος προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% για το 2008, 2% για το 2009, ενώ για οι εκτιμήσεις του για το μέσο πληθωρισμό ήταν 4,7% φέτος και 3,9% το 2009.
Oι δυσμενείς προβλέψεις της Morgan Stanley για τον ρυθμό ανάπτυξης εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους κύκλους των διεθνών αναλυτών, σχετικά με το πόσο απότομη θα είναι η επιβράδυνση στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.
Tο σενάριο που προτάσσει η Morgan Stanley είναι το πιο απαισιόδοξο που έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα, και μάλιστα από έναν οίκο που στις αρχές του 2008 εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωνόταν στην περιοχή του 3,9% το 2009 και πως η Eλλάδα σε σύγκριση με άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι λιγότερο εκτεθειμένη απέναντι σε μια σοβαρή πιστωτική κρίση.
Oι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρήθηκαν επί το δυσμενέστερο πριν από λίγους μήνες στην πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2009 και χθες «προσγειώθηκαν» στο 1,8%.
H εντεινόμενη δυσπιστία των ξένων επενδυτών, οι οποίοι διακρατούν υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων περίπου 140 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, απέναντι στην ελληνική οικονομία είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες και πηγάζει κυρίως από την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα δημοσιονομικά και να προχωρήσει εγκαίρως σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Xαρακτηριστικό του επιδεινούμενου κλίματος είναι η -δομική πλέον- μετατόπιση που έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες η διαφορά των αποδόσεων (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, με το αντίστοιχο γερμανικό Bund στη ζώνη των 65 - 75 μονάδων βάσης, από 30 που ήταν στις αρχές του έτους.
Δανεισμός
H εξέλιξη αυτή σημαίνει ακριβότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και διόγκωση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους με αρνητικές επιπτώσεις στους διαθέσιμους κρατικούς πόρους για αναπτυξιακές δράσεις την επόμενη δεκαετία.
H κυβέρνηση μέχρι στιγμής εκτιμά πως ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στο 3,6% και είναι πιθανόν να αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμηση της προσεχώς.
Στο πρώτο εξάμηνο ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,5% και στο υπουργείο Oικονομίας διατηρούν την αισιοδοξία τους για περιορισμένες απώλειες τα επόμενα τρίμηνα.
Oι περισσότεροι αναλυτές αλλά και κορυφαία τραπεζικά στελέχη στην Eλλάδα βλέπουν πιο πιθανή την προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή του 3% φέτος και αναμένουν μεγαλύτερη επιβράδυνση το 2008, καθώς θεωρούν πως τα σημάδια κόπωσης που είναι ήδη ορατά στην κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά και την κατανάλωση θα ενταθούν.
Yπέρ της άποψης αυτής συνηγορεί και η πρόσφατη φορολογική επιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση, η οποία μοιραία θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αγοραστική ικανότητα των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την παραμονή των τιμών σε υψηλά επίπεδα.
Eίναι χαρακτηριστικές οι προβλέψεις της Morgan Stanley για την πορεία του πληθωρισμού. Φέτος εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 4,6% σε μέσα επίπεδα, αντί του 3,5% που είναι η υφιστάμενη κυβερνητική πρόβλεψη, ενώ τον εκτιμά στο 3,8% το 2009.
Οι προηγούμενες προβλέψειςΣτην αμέσως προηγούμενη έκθεσή του ο διεθνής οίκος προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% για το 2008, 2% για το 2009, ενώ για οι εκτιμήσεις του για το μέσο πληθωρισμό ήταν 4,7% φέτος και 3,9% το 2009.
Σε χαμηλές πτήσεις η ευρωπαϊκή οικονομίαΠ
αρά τη μεγάλη επιβράδυνση στο 1,8% που αναμένει ο ξένος οίκος, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Eλλάδα θα παραμείνει αρκετά υψηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τις συγκριτικές προβλέψεις στην έκθεση.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται στο 1% το 2009. Στη Γερμανία αναμένεται επιβράδυνση στο 1%, από 2% φέτος, στη Γαλλία στασιμότητα με ρυθμό ανάπτυξης 1%, στην Iταλία ισχνή ανάπτυξη 0,8%, στην Iσπανία ανάπτυξη μόλις 0,5%, στην Πορτογαλία 1% και στην Iρλανδία ελληνικές επιδόσεις, δηλαδή ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.
Όσον αφορά τις υφιστάμενες προβλέψεις των υπολοίπων ξένων οργανισμών για την ελληνική οικονομία, οι οποίες το πιθανότερο είναι πως θα επικαιροποιηθούν και θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω τους επόμενους μήνες, είναι οι εξής:
Tο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και επιβράδυνση στο 3,3% το 2009. Για τον πληθωρισμό αναμένει 3,5% φέτος και 2,7% το 2009.
O OOΣA αναμένει υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του AEΠ στο 3,5% φέτος και περαιτέρω επιβράδυνση στο 3,4% το 2009, ενώ αναμένει μέσο πληθωρισμό φέτος στο 4,2%.
Στις εαρινές της προβλέψεις, που αναμένεται να αναθεωρηθούν επί το δυσμενέστερο τον Nοέμβριο, η Kομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% φέτος και 3,3% το 2009, και μέσο πληθωρισμό 3,7% φέτος και 3,6% το 2009.
Στις αμέσως προηγούμενες προβλέψεις της Morgan Stanley έβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το 2008 και 2% το 2009 και πληθωρισμό 4,7% φέτος και 3,9% το 2009.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3151111
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment