20.9.08

Οι ΗΠΑ σώζουν το πιστωτικό σύστημα

[ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ]

Οριστική λύση φαίνεται να δίνει η αμερικανική κυβέρνηση, στα προβλήματα που δημιούργησε στο πιστωτικό σύστημα, η βαθιά ύφεση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. Η συνδυασμένη παρέμβαση του κράτους και της ομοσπονδιακής τράπεζας, αποτελεί ένα μικρό «New Deal», κομμένο όμως και ραμμένο τη φορά αυτή, στα μέτρα των μεγάλων τραπεζών.

Με λίγα λόγια ο νέος οργανισμός που ιδρύει το αμερικανικό δημόσιο, θα αγοράζει με κάποιο διαφανή τρόπο (δημοπρασίες) από τις τράπεζες, τα στοιχεία ενεργητικού τους (ομόλογα και παράγωγα), που είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα κτηματικά δάνεια (subprimes). Έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναχρηματοδοτούνται, χωρίς να εξαναγκάζονται να δεχθούν εξευτελιστικές τιμές για τα περιουσιακά αυτά στοιχεία.

Στην ουσία το κράτος θα δημιουργήσει ένα οργανισμό παρέμβασης όπως στα... δημητριακά. Ενώ δηλαδή η αξία των χρεογράφων της κατηγορίας αυτής στην ελεύθερη αγορά, βρίσκεται σήμερα σε εξευτελιστικά επίπεδα, έρχεται το κράτος να προσφέρει τη δική του στήριξη, αποδεχόμενο να τα αγοράζει σε μια καλύτερη τιμή.

Με το σχέδιο αυτό αφενός μεν αναχρηματοδοτούνται τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ αυτά καθεαυτά τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Κατ' ουσία τελικοί δανειστές θα είναι το δημόσιο και η κεντρική τράπεζα, που εν τω μεταξύ θα έχουν δώσει και μεγαλύτερη αξία και στα στοιχεία αυτά.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν είκοσι περίπου χρόνια με την κρίση των πιστωτικών ιδρυμάτων S&L (Savings and Loans), πάλι εξαιτίας ύφεσης στην αγορά ακινήτων. Μόνο που τη φορά αυτή να μεγέθη είναι πολλαπλάσια.

Ο τρόπος, πάντως, με τον οποίο η αμερικανική διοίκηση παρουσίασε την παρέμβασή της, ήταν χαρακτηριστικός. Εκτός από τον υπουργό Οικονομίας Χένρι Πόλσον και το διοικητή της Fed Μπεν Μπερνάνκι, ήταν παρούσα και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και γερουσιαστές της αρμόδιας Επιτροπής του Κογκρέσου, ώστε να φανεί η ισχυρή πολιτική βούληση πίσω από το σχέδιο αυτό.

Όπως ήταν φυσικό τα χρηματιστήρια έστησαν χθες γιορτή, αφού όπως όλα δείχνουν πρόκειται για πλήρη διευθέτηση του άμεσου προβλήματος των subprimes. Ωστόσο απομένει να φανεί το πώς, που και πότε οι επενδυτικές τράπεζες θα εξεύρουν νέα μόνιμα κεφάλαια, ώστε να αποκατασταθεί μακροπρόθεσμα η ισορροπία των ισολογισμών τους χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/20/1565866.htm

No comments: