(ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ???)
Εκτιμήσεις για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις ενισχύουν τις προοπτικές για μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ οι επιπτώσεις τους στη μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ΗΠΑ αναμένεται να επεκταθούν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε αυτό το περιβάλλον η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων παρέμβασής της σε επίπεδα κάτω του 2%, παραμένοντας μάλιστα στην ουδέτερη θέση της όσον αφορά τους κινδύνους ύφεσης και πληθωρισμού, παρά το ότι αναγνωρίζει τώρα ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί μετά τα τελευταία γεγονότα.
Οι αναλυτές της Alpha Bank, αναφέρουν όμως ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο του 2008 αλλά και των λιανικών πωλήσεων τον ίδιο μήνα, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών τον Ιουλίου του 2008 σηματοδοτούν μείωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2008. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη σημαντική μείωση του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων, εκτιμά η Alpha Bank.
Αναφορικά με την ευρωζώνη οι αναλυτές της Alpha Bank επισημαίνουν ότι για έναν ακόμη επταήμερο οι εξελίξεις δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τρίτο και στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται τώρα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που προβλέπει την αύξηση του ΑΕΠ το 2008 στο 1,3%.
Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός έπεσε στο 4,8% τον Αύγουστο του 2008 και αναμένεται να μειωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στους επόμενους μήνες με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια βαρέλι.
Τέλος, η μείωση του ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας στο 2,7% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 δείχνει την ανυπαρξία δευτερογενών επιπτώσεων στον πληθωρισμό από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων στο πρώτο εξάμηνο του 2008.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment