Υπαναχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του φόρου υπεραξίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα του προέδρου του ΧΑ και άλλων φορέων της αγοράς για συμψηφισμό ζημιών.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε βελτιώσεις στο άρθρο 16 του φορολογικού νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας ότι ο συμψηφισμός ζημιών θα επιτρέπεται μετά από δήλωση του φορολογουμένου στο τέλος του έτους, ενώ με άλλη διάταξη, μετατρέπεται σε τρίμηνο από δίμηνο το διάστημα απόδοσης του φόρου υπεραξίας.
Η διάταξη, υπό τη νέα της μορφή έχει ως εξής: "Τυχόν ζημία που προκύπτει από την ίδια αιτία, συμψηφίζεται με κέρδη που προκύπτουν κατά το ίδιο οικονομικό έτος. Προς τούτο, ο πωλητής των μετοχών υποχρεούται να υποβάλλει ιδιαίτερη δήλωση επιστροφής φόρου εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών από τη λήξη κάθε έτους για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν εντός αυτού".
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του παρακρατηθέντος φόρου, η αρμόδια εφορία, ο τύπος και το περιεχόμενο της υποβαλλόμενης δήλωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια".
Με άλλη διορθωτική διάταξη, ορίζεται ότι και οι αλλοδαπές εταιρίες θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας, ενώ αλλαγές επέρχονται για μία ακόμη φορά και στα «μπλοκάκια».
Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, μετά από συνάντηση με την ΟΝΝΕΔ και αιτημάτων που διατυπώθηκαν από άλλους φορείς, διαγράφονται οι λέξεις «και αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών σε έναν εργοδότη ή σε δυο διαδοχικούς εργοδότες κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους». Κατά συνέπεια, η διάταξη που προβλέπει διατήρηση του αφορολογήτου για όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες και για επιτηδευματίες ανεξαρτήτως του πλήθους των εργοδοτών.
Παράλληλα, διατηρείται το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για όσους έχουν αναπηρία άνω του 67%.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ακομη τεχνικές αλλαγές στις διατάξεις για τη ρύθμιση χρεών και την περαίωση, αλλά και βελτιώσεις, όπως είπε, σχετικά με τους ειδικούς λογαριασμούς, καθώς και περιορισμό των εξαιρέσεων, καταργώντας και τον ειδικό λογαριασμό που αφορά στα επιδόματα των τελωνειακών.
Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που θα εκδοθούν εντός δυο μηνών από την ψήφιση του νόμου, θα ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τις καταργούμενες επιτροπές διαχείρισης των ειδικών λογαριασμών και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την παράγραφο αυτή.
Για τους ΟΤΑ, ορίζεται ότι εξαιρούνται της υποχρέωσης κατάρτισης προϋπολογισμών οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν, είτε πληθυσμό μέχρι 5.000 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία γενική απογραφή πληθυσμού, είτε έσοδα μέχρι και 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Περαίωση και ρύθμιση
«Διορθώσεις» της τελευταίας στιγμής έγιναν και στις διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και για την περαίωση. Ειδικότερα, στη διάταξη του άρθρου 25 για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών αφαιρείται η προϋπόθεση της καταβολής τουλάχιστον τριών δόσεων της ρύθμισης για τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Υπό τη νέα της μορφή η διάταξη έχει ως εξής: «Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των χρεών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43α ),όπως ισχύει.» και διαγράφεται η φράση « με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί τρεις (3) τουλάχιστον δόσεις της ρύθμισης» που αναφερόταν στην αρχική διάταξη. Όσον αφορά στην περαίωση, η διόρθωση αφορά στο ανώτατο όριο του οφειλόμενου φόρου. Μετά τη διόρθωση, το ποσό του οφειλόμενου φόρου στην περίπτωση που δεν υπάρχει παράβαση του ΚΒΣ ή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ποσοστό 1% των ακαθάριστων εσόδων, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατωτάτων ορίων.
Τα συναρμόδια υπουργεία υπαναχώρησαν και για το θέμα της απόδοσης 3% επί της τιμής των φαρμάκων από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διάταξη, υπό τη νέα της μορφή, έχει ως εξης: "Για κάθε φάρμακο που εντάσσεται σε θεραπευτική ομάδα, ορίζεται τιμή αναφοράς που προκύπτει από τη λιανική τιμή, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κείμενες διατάξεις, απομειούμενη κατά 3%".
Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τη δαπάνη χορήγησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέχρι του ποσού της τιμής αναφοράς, μειωμένη κατά το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου. Η δαπάνη που αφορά το παρακρατούμενο 3% βαρύνει αποκλειστικά τη φαρμακοβιομηχανία ή τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας των φαρμάτων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας , Απασχόλησης και Υγείας , ρυθμίζεται η διαδικασία παρακράτησης και απόδοσης του 3%, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασφαλισμένου και των φαρμακείων, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου. Η διάταξη ισχύει από 1-1-2009.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/366329/Article.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment