15.9.08

Τεστ Eurostat από σήμερα για τα δημόσια οικονομικά

Τη δύσκολη αποστολή να πείσει την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα - εν μέσω κρίσης - θα παραμείνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο το 2008 όσο και το 2009, αναλαμβάνει από σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και ειδικότερα η ηγεσία της ΕΣΥΕ
Στην Αθήνα φτάνει σήμερα το κλιμάκιο της Eurostat για τη συλλογή των στοιχείων τα οποία θα συμπεριληφθούν στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οι εκτιμήσεις αυτές θα περιέχουν τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2007 και τις εκτιμήσεις για το 2008 και το 2009.
Οι επικεφαλής της ΕΣΥΕ θα έχουν πολύ δύσκολη δουλειά προσπαθώντας να πείσουν του συναδέλφους τους για την πορεία του ελλείμματος. Τούτο διότι μπορεί στο άτυπο ECOFIN που έγινε το Σάββατο στη Γαλλία να συμφώνησαν όλοι ότι η κάθε χώρα μέλος μπορεί να δημιουργήσει το δικό της «πακέτο μέτρων» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης αλλά συμφώνησαν ομόφωνα και σε ένα ακόμη σημείο: Τα μέτρα που θα ληφθούν σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απειλούν τη δημοσιονομική σταθερότητα ή την προσπάθεια (για χώρες με υψηλό έλλειμμα) επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Με τα στοιχεία που θα παρέχει στην πολυμελή αποστολή της Eurostat η ελληνική στατιστική υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να πείσει ότι η αύξηση του ελλείμματος από το 2006 - 2007 δεν θα έχει συνέχεια και το 2008 και πολύ περισσότερο το 2009.
Αν δεν τα καταφέρει θα πρέπει να αναμένεται μετά την επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2008 (με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του 2009) μια νέα - επώδυνη οικονομικά πολιτικά και κοινωνικά- ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος.
«Ασπρη τρύπα»
Είναι πλέον γνωστό ότι για το 2007 υπάρχουν ακόμη διαφορές για την καταγραφή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 450 εκ. ευρώ καθώς και λογιστικές διαφορές στον υπολογισμό της «άσπρης τρύπας». Συνεπώς είναι πολύ πιθανό το έλλειμμα του περασμένου χρόνου να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο για το 2007 υπάρχει έτοιμο το «άλλοθι» απέναντι στην αύξηση του ελλείμματος στις έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες από τις πυρκαγιές οι οποίες έφτασαν περίπου τα 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) καθώς επίσης και το 1,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη αναδρομική εισφορά για την αναθεώρηση του ΑΕΠ.
Το επιχείρημα
Χωρίς αυτές τις δαπάνες - θα είναι το επιχείρημα- το έλλειμμα της Ελλάδας όχι μόνο θα μειώνονταν σημαντικά σε σύγκριση με το 2006 όταν έφτασε το 2,6% του ΑΕΠ αλλά θα βρίσκονταν κάτω από το 2% του ΑΕΠ. Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για το 2008. Το έλλειμμα για φέτος δεν φτάνει μόνο να είναι κάτω από το 3% του ΑΕΠ αλλά αφαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών του 2007 να μειωθεί κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος για το οποίο στην τελευταία αναθεώρηση των παραδοχών του προϋπολογισμού τον Απρίλιο και μεσούσης της κρίσης ο υπουργός Οικονομίας δεν άλλαξε τον φετινό στόχο για έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ.
Το ξέσπασμα όμως της κρίσης το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα η ανάπτυξη της Ευρωομάδας να καταρρεύσει στο 1,3% του ΑΕΠ από 1,7% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη της προηγούμενης άνοιξης και η Ελλάδα «επιβεβαιώνει» σε μεγάλο βαθμό της εαρινές εκτιμήσεις της Commission (προέβλεπε για το 2008 ανάπτυξη στο 3,4% του ΑΕΠ) καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης στο 3,5% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
Τα δυνατά δημοσιονομικά όπλα για φέτος θα είναι δύο. Η παράταση για ένα χρόνο στην ολοκλήρωση έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.9 δισ. ευρώ σε προγράμματα που έχουν αντικείμενο τις πυρόπληκτες περιοχές. Το ποσό αυτό των έργων αφαιρείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για φέτος και προστίθενται του χρόνου δίνοντας μια βαθιά δημοσιονομική ανάσα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή ενώ η μείωση της ανάπτυξης που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξηγηθεί από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Το δεύτερο όπλο, η είσπραξη του ΕΤΑΚ από το οποίο αναμένονται έσοδα περίπου 900 εκ. ευρώ αναμένεται να θεραπεύσει την «αναιμία» των δημοσίων εσόδων με μια μικρή ενίσχυση και από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
Η ισχυρή ανάπτυξη από την μια και η ανάγκη μείωσης του δημοσίου ελλείμματος από την άλλη μειώνουν σημαντικά αν δεν εξανεμίζουν τις ελπίδες όσων ανέμεναν κάποια μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Μπορεί να εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ενισχύσεις για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους αλλά η υλοποίησή τους θα πρέπει να περιμένει τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής η οποία δεν έχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Eurostat έρχονται να συναντήσουν στην Αθήνα και το νέο διευθυντή της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα και πρώην συνάδελφό του κ. Κοντοπυράκη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίες της Γερμανίας κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ ο οποίος πραγματοποιεί από την Παρασκευή εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αθήνα.
Το 2009
Το 2009 τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα αφού υπάρχουν σημαντικά μέτρα κυρίως προς την ενίσχυση των εσόδων αλλά και προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών.
Το φορολογικό πακέτο των 4,5 δισ. είναι αριθμητικά επαρκές αλλά όχι πολύ πειστικό για τα στελέχη της Eurostat αφού περίπου τα περίπου 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από έκτακτα μέτρα όπως είναι η περαίωση των φορολογικών υποθέσεων των ετών 2000-2006 και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς τις εφορείες μέρος των οποίων είναι πιθανόν να εισπραχθεί πριν το τέλος του 2008.
Στον αντίποδα δηλαδή στις δαπάνες αναμένεται η κεντρική διοίκηση να βρεθεί με επιπλέον έσοδα ύψους 900 εκ. ευρώ από την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό. Θα δώσει επίσης και την εικόνα μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να περιστείλει τις δαπάνες με την ίδρυση της διυπουργικής για το έλεγχο των δαπανών ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων νοσοκομείων.
Επίσης θα δείξει αποφασισμένη να εξυγιάνει τις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις με τα σχέδια εξυγίανσης του ΟΣΕ και των ΟΑ αλλά και την τροπολογία για τις περικοπές των αυξήσεων σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Στον τομέα της φοροδιαφυγής θα προστεθούν από του χρόνου στην εξίσωση των φόρων του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης και το σύστημα ελέγχου του διακινούμενου ναυτιλιακού πετρελαίου.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/15/1562822.htm

No comments: