Οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα εκτινάχθηκαν 75,5% το περασμένο έτος σε αξία, φθάνοντας στα 4,4 τρισ. γουάν, καθώς η ανεξέλεγκτη παροχή δανείων ενθάρρυνε τις αγορές κυρίως στις ανατολικές πόλεις της Ζεϊζιάνγκ και της Σαγκάης. Εχει προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η είδηση πως οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 7,8% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 18 μηνών.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, πλέον, εντονότερα την πρόκληση της φούσκας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων και της κερδοσκοπίας. Ετσι, προ ημερών επανέφερε φόρο στις πωλήσεις κατοικιών όταν αυτές γίνονται προτού παρέλθει η πενταετία από την αγορά της εκάστοτε κατοικίας. Στις 10 Ιανουαρίου, άλλωστε, ζήτησε να εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία που προβλέπει την καταβολή του 40% σε μετρητά για την αγορά δεύτερης κατοικίας. Οικονομικοί αναλυτές ευελπιστούν πως τα μέτρα θα επηρεάσουν άμεσα τις πωλήσεις το α΄ τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τον Λου Τινγκ, οικονομικό αναλυτή της Bank of America-Merrill Lynch, «θα δούμε μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των πωλήσεων, έστω κι αν δεν πέσουν τόσο πολύ οι τιμές, καθώς η προσφορά νέων κατοικιών παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα». Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος αναλυτής υποψιάζεται πως τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δεν δείχνουν το μέγεθος των αυξήσεων. «Στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός των τιμών των ακινήτων ήταν ανάμεσα στο 20% και το 30%, ποσοστό υπερβολικά υψηλό για τους ιθύνοντες» επισημαίνει ο κ. Λου. Ειδικότερα, η αξία των πωλήσεων στην Ζεϊζιάνγκ εκτινάχθηκε κατά 130%, ενώ στη Σαγκάη κατά 126%. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν το 2009 κατά 16,1%, φθάνοντας στα 3,62 τρισ. γουάν. Ο λόγος ήταν η προθυμία των κινεζικών τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, που το 2009 έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 9,59 τρισ. γουάν.
Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, η Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στον δανεισμό, αυξάνοντας κατά 0,5% το ποσοστό επί των καταθέσεων που υποχρεούνται να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικό. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί γενικότερα να περιορίσει τη ρευστότητα, ανακαλώντας την πολιτική της παροχής απεριόριστης ρευστότητας στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση όταν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια ύφεση. Η οικονομία της Κίνας τείνει να επανέλθει στους προ της ύφεσης ρυθμούς, καθώς στοχεύει σε ανάπτυξη 8% για το τρέχον έτος.
No comments:
Post a Comment