Οι απεσταλμένοι της ΕΕ προέβησαν στη διεξαγωγή ελέγχων ανήμερα τα Θεοφάνια αρχίζοντας από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ χθες μεταφέρθηκαν στα υπουργεία Οικονομίας, και Εργασίας, εξετάζοντας επί τρεις ώρες τους υπηρεσιακούς παράγοντες και συνομιλώντας στη συνέχεια επί μία ώρα με την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Στη συνέχεια περιόδευσαν στα υπουργεία Αμυνας και Υγείας, ζητώντας διευκρινίσεις για κάθε ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Υπουργείο Υγείας: Ζήτησαν περικοπές μισθών και έλεγχο των προμηθειών
Να μπει «μαχαίρι» στους μισθούς των υγειονομικών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία ζήτησαν χθες από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, αποσκοπεί στη μείωση των αντίστοιχων δαπανών όχι μόνο με την περικοπή των μισθών και των έξτρα παροχών στους γιατρούς και στους άλλους εργαζομένους στα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και με τη συγκράτηση του ρυθμού προσλήψεων στο ΕΣΥ.Οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν ήταν το φάρμακο και οι προμήθειες. Ειδικότερα η ελληνική πλευρά ενημέρωσε ότι θα εφαρμοστούν συστήματα οικονομικής διαχείρισης, διοίκησης και αξιολόγησης του συστήματος. Βάζοντας μπροστά τη μηχανοργάνωση του συστήματος οι αρμόδιοι θα έχουν καθαρή εικόνα για οτιδήποτε μπαίνει και βγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες υγειονομικές μονάδες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα καθώς ως σήμερα οι υπολογισμοί που γίνονταν ήταν πρόχειροι, με αποτέλεσμα να πληρώνονται δύο και τρεις φορές τα ίδια υλικά. Η μηχανοργάνωση του συστήματος θα επιτρέπει επίσης την «επικοινωνία» μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των υγειονομικών μονάδων, καθώς και με τις υγειονομικές περιφέρειες.
Υπουργείο Άμυνας: Ηταν «διαβασμένοι» για όλα τα θέματα Πενταγώνου
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκέστηκαν να ακούσουν γενικότητες για μειώσεις λειτουργικού κόστους, για τον σχεδιασμό περί νέου νόμου για τις προμήθειες, για εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών, για ενίσχυση της διαφάνειας, κλπ. Εμφανίστηκαν να έχουν μελετήσει συγκεκριμένα θέματα, προφανώς διότι βάσει και της πρότερης εμπειρίας της Επιτροπής από την Ελλάδα «όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι». Και η βασική τους απαίτηση ήταν τα όποια μέτρα ληφθούν να έχουν διατηρήσιμο και μόνιμο χαρακτήρα, ενώ ο έλεγχος θα είναι διαρκής.Ο κ. Κρέγκερ, Γερμανός γαρ, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός. Ζήτησε μεταξύ άλλων από τους υπουργικούς συμβούλους να μάθει τι γίνεται με την επικαιροποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης- Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006- 2010. Ως γνωστόν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επανεξετάζει το πρόγραμμα και έχει ήδη γίνει μια ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Επιπλέον, εντός του 2010 θα πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία για την έγκριση του επόμενου ΕΜΠΑΕ (2011- 2015) και ο κ. Κρέγκερ ζήτησε να ενημερωθεί για αυτό. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι καθώς τα προσεχή χρόνια μειώνονται οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων, το συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό θα μειωθεί σημαντικά.
Ω στόσο, καθώς υπάρχουν ανάγκες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα αποφευχθούν παρεκκλίσεις από τα υπεσχημένα.
Αλλο ένα σημείο στο οποίο επέμειναν οι ελεγκτές της Επιτροπής, και είναι ενδεικτικό του πόσο λεπτομερώς προετοιμασμένοι ήρθαν, ήταν για το τι γίνεται με τα στρατόπεδα που σχεδιάζεται να κλείσουν για την εξοικονόμηση χρημάτων. Ρώτησε μάλιστα αν η κυβέρνηση έχει το σθένος να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από το κλείσιμο στρατοπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν μείωση λειτουργικού κόστους κατά 12%, ακόμη και επανεξέταση της συμμετοχής σε διεθνείς και ειρηνευτικές αποστολές, ώστε να κλείσουν οι «τρύπες». Συζήτησαν επίσης και το θέμα της Νέας Δομής Δυνάμεων, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα των κκ. Βενιζέλου και Μπεγλίτη, και η μορφή της θα επηρεάσει και τις μελλοντικές προμήθειες.
Υπουργείο Εργασίας: «Το σημαντικό είναι να μειώσετε τις δαπάνες»
Ο υπουργός, ο υφυπουργός κ. Ι. Κουτρουμάνης και οι συνεργάτες τους υποδέχθηκαν τους ευρωπαίους αξιωματούχους κάνοντας λεπτομερή ανάλυση του προϋπολογισμού του υπουργείου τους και των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στο ασφαλιστικό σύστημα, δίνοντας έμφαση στην περικοπή των 4 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Εκαναν εξάλλου λόγο για τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν για να καλύψουν τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα, πλην όμως τους ζητήθηκαν λεπτομέρειες για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη αυτών των δαπανών.Και όταν τους ειπώθηκε ότι τα χρήματα θα βρεθούν από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής με τη δήλωση της «μαύρης» εργασίας, από τον περιορισμό της σπατάλης στα φάρμακα, των αναλωσίμων και των χορηγούμενων ιατρικών υπηρεσιών, οι αξιωματούχοι τόνισαν προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την ανάγκη για περισσότερη και γρηγορότερη ποσοστικοποίηση των μεγεθών. «Απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Μας λέτε ότι θα αυξήσετε τα έσοδα, θέλουμε να μάθουμε όμως κυρίως πώς θα περιορίσετε τα έξοδα» είπαν, για να εκφράσουν εν συνεχεία συνολικά την αμφιβολία: «Εχετε πρόγραμμα σταθεροποίησης που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών».
Ο κ. Λοβέρδος τους εξήγησε ότι ήδη το υπουργείο Οικονομίας μείωσε τον προϋπολογισμό κατά 4 δισ. ευρώ και ότι τα άλλα 2 δισ. θα τα βρει από άλλες πολιτικές, οι οποίες ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται και για την εξέλιξή τους θα τους ενημερώσει στην επόμενη συνάντησή τους που θα γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου.
Ρώτησαν εν συνεχεία εάν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων και ο υπουργός τους απάντησε ότι δεν προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα ούτε μείωση των συντάξεων ούτε αύξηση των ορίων ηλικίας. Επέμεναν ωστόσο στο ζήτημα αυτό με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να υποσχεθεί ότι θα αποστέλλει κάθε μήνα στις Βρυξέλλες τους προϋπολογισμούς για κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αρχής γενομένης από το ΙΚΑ.
Η ΕΛΠΙΔΑ - Ψυχάρης
Η εμπειρία των υπουργών μας από τη συνεργασία τους με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες-ελεγκτές δεν ήταν η καλύτερη. Οι περισσότεροι έμειναν με γεύση πικρή. Ενιωσαν άλλοτε εξεταζόμενοι και άλλοτε καθοδηγούμενοι. Ωστόσο η όλη διαδικασία ανάδειξης των προβλημάτων, λεπτομερής και επώδυνη όπως είναι, δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Εδώ που έχουμε φθάσει, μόνο μια δοκιμασία τέτοιου τύπου μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη λύση στο μακροχρόνιο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.Μέρες εποπτείας - Καρακούσης
Αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας έχει να γίνει από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ.Στη ρημαγμένη τότε μεταπολεμική Ελλάδα αμερικανοί υπηρεσιακοί παράγοντες έδιναν τα φώτα τους στις πολιτικά αμήχανες και τεχνικά αδύναμες πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις.
Κάπως έτσι, τηρουμένων των αναλογιών, συμβαίνει και τώρα.
Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες μετακινούνται στην Αθήνα από υπουργείο σε υπουργείο, είναι απόλυτα ενημερωμένοι, γνωρίζουν το ελληνικό πολυπαραγοντικό οικονομικό πρόβλημα στις λεπτομέρειές του, με τις ερωτήσεις και την επιμονή τους «ανοίγουν» θέματα και υποδεικνύουν λύσεις, επιλογές και εν τέλει περιγράφουν πολιτικές.
Δείχνουν στους υπουργούς-συνομιλητές τους ότι δεν είναι απλοί παρατηρητές-επόπτες αλλά συνδιαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής, για να μην πούμε καθοδηγητές της ελληνικής κυβέρνησης, που τούτη την εποχή δοκιμάζεται αμφισβητούμενη. Κακά τα ψέματα, η χώρα μας, υπερδανεισμένη και ελλειμματική όπως είναι, απόλυτα εξαρτημένη από τον διεθνή δανεισμό, τελεί επί της ουσίας υπό καθεστώς ευρωπαϊκού οικονομικού ελέγχου.
Δεν ζούμε προφανώς τις καλύτερες στιγμές του εθνικού μας βίου.
Ωστόσο δεν είναι και προς θάνατον.
Η χώρα μας δεν έχει παρά να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βρει επιτέλους ένα βιώσιμο σχήμα εξόδου από την κρίση.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα την οδηγήσει με βεβαιότητα στον γκρεμό και σε πτώχευση ταπεινωτική.
Με άλλα λόγια, η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μονόδρομος, συνιστά τη μόνη επιλογή αυτή την ώρα. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ίσως ευκαιρία μοναδική να δουν κατάματα το πρόβλημα της χώρας και να δράσουν αναλόγως.
Οι συναντήσεις με τους κοινοτικούς εμπειρογνώμονες, αποκαλυπτικές και λεπτομερειακές όπως είναι, μπορεί να δημιουργούν κακά συναισθήματα, προσφέρουν όμως δυνατότητα αυτογνωσίας.
Εχει μάλιστα εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες αναδεικνύουν τα διαγεγνωσμένα από εμάς εδώ και χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία μένουν ανέγγιχτα λόγω του πολιτικού κόστους. Για τα ανοργάνωτα νοσοκομεία μάς μίλησαν, για τις ανεξέλεγκτες φαρμακευτικές δαπάνες ζήτησαν μέτρα, για τις συντάξεις που απονέμονται αφειδώς μάς επέκριναν, για τα στρατόπεδα που συντηρούνται χωρίς λόγο διερωτήθηκαν, για τους υπερδαπανηρούς εξοπλισμούς μάς επιτίμησαν, για τις ατέλειωτες κομματικές προσλήψεις εξεπλάγησαν, για όσα εδώ και δεκαετίες όλοι μιλάμε αγανάκτησαν.
Μπορεί λοιπόν η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση.
_______________________
Συμφωνώ με τον Ψυχάρη!
Συμφωνώ και με τις υποδείξεις των επιτηρητών, εκτός από μία: σχετικά με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ - εκεί είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη (κάθε) χώρα που αντιμετωπίζει πιστωτές, οι τομείς της υγείας και της παιδείας. Αυτοί είναι οι τομείς της κάθε χώρας προς ιδιωτικοποίηση μέσω της μειωμένης παροχής σωστών δημόσιων υπηρεσιών.
2 comments:
μμμμ.. δε ξέρω.. αν το βλέπαμε αλλιώς;.. ίσως να ήταν ευκαιρία για τους επιτηρητές/επικρητές μας.. να θέσουν υπο αμφιμσήτηση τις δικές τους θέσεις.. μια και η περιπτωσή μας.. είναι μια υπερβολική/μεσωγειακή πραγματοποιήση των δικών τους μοντέλων ελεύθερης οικονομίας.. απλά τους δείχνουμε τα αποτελέσματα σε συμπιεσμένο χρόνο.. η σύνταξη σε οργανομένη κοινωνία.. θα έπρεπε να έχει ως στόχο την άρση του δικαίου του ισχυροτέρου.. κι όχι τα κρητήρια του ποιός είναι ισχυρότερος.. δε μπορεί να μπένουν σε κερδοσκοπικούς μηχανισμούς βασικά δικαιώματα.. παιδεία υγεία διατροφή και στέγαση.. και σε αυτά ακριβώς βασίζεται η οικονομία.. η χλιδή είναι ύβρις.. και τη νέμεση τη νέμονται αυτοί που δε συμμετέχουν στη χλιδή.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
koulpa
γενικώς είμαστε μπροστά από τους "ανεπτυγμένους" και αυτοί πρέπει να μας ακολουθήσουν - όχι εμείς να υπακούσουμε, είμαστε σύμφωνοι
όμως, δυστυχώς, δεν είμαστε Αμερική, όπου συμβαίνει αυτό κυρίως λόγω των όπλων... εδώ πρέπει - έστω - να πείσουμε ότι δεν υπάρχει θέμα για να μας αφήσουν ήσυχους να συνεχίσουμε...
Post a Comment