Υψηλό ρεκόρ 10 μηνών κατέγραψε χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, πλησιάζοντας μία «ανάσα» πριν από τις 300 μονάδες βάσης. Μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει σε κάποια έκδοση ομολόγων εντός του Ιανουαρίου.
Την ώρα που σύσσωμη η κυβέρνηση παρουσίαζε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) -με το οποίο φιλοδοξεί να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας τίθενται υπό έλεγχο- οι επενδυτές αγνόησαν τις δεσμεύσεις του Προγράμματος για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι περιμένουν τα «έργα» και όχι τα «λόγια».
Εκτίναξη spread
Παράλληλα, χθες συνεχίστηκαν τα αρνητικά δημοσιεύματα από τον ξένο Τύπο, ενώ οι διεθνείς αγορές περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Τρισέ για την Ελλάδα, οι αγορές έδειξαν αντίθετα σημάδια και οδήγησαν το spread στα 10ετή ομόλογα ακόμα και στις 297 μονάδες βάσης από 242 μονάδες την Τετάρτη.
Πάντως, το spread μεσοσταθμικά διαμορφώθηκε χθες στις 267 μονάδες, ενώ το βράδυ είχε σταθεροποιηθεί στις 275 μονάδες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι πιθανής χρεοκοπίας της χώρας κατέγραψε νέα άνοδο χθες στα 5ετή ομόλογα, καταρρίπτοντας ακόμα ένα υψηλό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το spread για τα CDS 5ετούς διάρκειας έφτασε στις 340 μονάδες αντί 327 μονάδων που ήταν προχθές. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 εκατομμύρια ευρώ ελληνικού χρέους το ασφάλιστρο διαμορφώνεται στις 340 χιλιάδες ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την παρουσίαση του ΠΣΑ, υποστήριξε ότι «οι τελευταίες δύο - τρεις μέρες, ήταν εξαιρετικά δύσκολες στην αγορά», λόγω κυρίως των δημοσιευμάτων που γίνονται. Ωστόσο, επισήμανε ότι κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί κανένας να πει ότι οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει σε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο δεν έχουν καν δει και συμπλήρωσε πως «οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε από αναλύσεις είναι ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Ορισμένοι αναλυτές θέτουν το ερώτημα της συμβατότητας των μακροοικονομικών σεναρίων με τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά, ξέρετε, αν ήμασταν λιγότερο φιλόδοξοι, θα είχαμε την κριτική “μα, δεν κάνετε αρκετά”».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει εντός του Ιανουαρίου σε κάποια έκδοση ομολόγων και θα αρκεστεί στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Αλλωστε, έχει την «άνεση» να μην εκδώσει κάποιο νέο ομόλογο, αφού με τα έντοκα της επόμενης εβδομάδας θα υπερκαλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον πρώτο μήνα του έτους που είναι 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου το υπουργείο θα πρέπει να έχει αντλήσει από τις αγορές περί τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο ΠΣΑ που παρουσιάστηκε χθες, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το δανειακό πρόγραμμα του 2010 θα ανέλθει στο 53,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα χρεολύσια που ανέρχονται σε 30,23 δισεκατομμύρια ευρώ και τους τόκους που φτάνουν στα 12,95 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους θα αυξηθούν στο 5,2% του ΑΕΠ φέτος, από 5% του ΑΕΠ πέρυσι και στο 5,4% τη διετία 2011 - 2012.
Για το δημόσιο χρέος, το υπουργείο προβλέπει ότι φέτος θα ανέλθει στο 120,4% του ΑΕΠ από 113,4% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι. Και το 2011 θα αυξηθεί ελαφρώς στο 120,6% του ΑΕΠ, ενώ στη διετία 2012 - 2013 θα καταγράψει μείωση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_15/01/2010_386778
No comments:
Post a Comment