Τη φορολόγηση των μεγάλων τραπεζών πρότεινε o Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω και θα τα πάρουμε», τόνισε, καλώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα «παχυλά» μπόνους των στελεχών τους.
Μέσω του νέου φόρου, ο οποίος θα επιβληθεί σε περίπου 50 εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η αμερικανική κυβέρνηση θα συγκεντρώσει συνολικά 117 δισ. δολ.
Το μέτρο Θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2010-2011, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, και θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Το οικονομικό έτος 2010-2011 αρχίζει τον Οκτώβριο.
Ικανοποίηση ΔΝΤ
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις εταιρείες αυτές να μειώσουν τα «παχυλά» μπόνους των στελεχών τους.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο λίγο αφότου ανήγγειλε ότι θα φορολογηθεί η κερδοφορία τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, που εν μέσω της κρίσης διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Με ικανοποιεί, πολύ, αυτή «η ενδιαφέρουσα πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης» (...) «που κι άλλα κράτη του G20 θα πρέπει να ακολουθήσουν» και εμπίπτει «στις κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
«Δε θα σχολιάσω περαιτέρω, καθώς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γιαυτήν την πρόταση, βρίσκω όμως ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σήμα που οι ΗΠΑ εξέπεμψαν» προς τον υπόλοιπο κόσμο, «την ώρα που σχολιαστές λένε πως τίποτε δεν γίνεται για την κρίση ενώ οι ΗΠΑ, με το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημά τους, έκαναν αυτήν την πρόταση», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Στρος Καν.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
Την κάλυψη ελλείμματος 117 δισ. δολαρίων που έχει το «πακέτο» κρατικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τις τράπεζες εντός της επόμενης δεκαετίας, υποσχέθηκε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξαπολύοντας επίθεση στη νοοτροπία των υψηλών μπόνους της Γουόλ Στριτ. «Είμαι αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ να επιτύχω αυτό τον στόχο, ιδιαίτερα όταν διαβάζω για τα τεράστια κέρδη και τα υπερβολικά μπόνους των εταιρειών που οφείλουν σήμερα την ύπαρξή τους στον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο κ. Ομπάμα από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να φορολογήσει τις 50 μεγαλύτερες τράπεζες με έδρα και δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με ενεργητικό μεγαλύτερο των 50 δισ. δολαρίων. Λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα μέτρα θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα κατατεθεί στο Κογκρέσο στις αρχές Φεβρουαρίου. Το τραπεζικό λόμπι αιφνιδιάστηκε από τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του πακέτου στήριξης, το οποίο ψηφίστηκε το 2008, προέβλεπε την εφαρμογή τέτοιας φύσεως μέτρων, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_15/01/2010_386788
«Καθήκον μου είναι να επιστραφεί κάθε σεντ που ανήκει στους Αμερικανούς φορολογουμένους. Και είμαι αποφασισμένος περισσότερο από ποτέ να επιτύχω αυτόν τον στόχο όταν διαβάζω για τα τεράστια κέρδη και τα υπερβολικά μπόνους των ίδιων εταιρειών που οφείλουν σήμερα την ύπαρξή τους στον λαό των ΗΠΑ», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος από τη Ουάσιγκτον. Ετσι επισφράγισε την πρόθεση της κυβέρνησης των Δημοκρατικών να επιβάλουν φορολογία στις τράπεζες για την άντληση 117 δισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του προγράμματος στήριξης του τραπεζικού κλάδου TARP.
Πενήντα από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη χώρα, με ενεργητικό άνω των 50 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων οι 35 εκτιμάται ότι είναι αμερικανικών συμφερόντων και 15 θυγατρικές ξένων ομίλων, θα επωμισθούν την κάλυψη του ελλείμματος του ΤARP. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα φορολογικά μέτρα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2011, ο οποίος θα κατατεθεί στο Κογκρέσο στις αρχές του επόμενου μήνα.
Οι επιβαρύνσεις θα αφορούν και τις τράπεζες που έχουν επιστρέψει τα δάνεια που έλαβαν από το TARP. Ετσι, η αμερικανική κυβέρνηση αποστασιοποιείται από το σχέδιο φορολόγησης των μπόνους στελεχών, σε αντίθεση με τη Βρετανία και τη Γαλλία που εμμένουν σε αυτό.
Ο Λευκός Οίκος φαίνεται πως είναι έτοιμος να αποδώσει ευθύνες σε κάθε επίπεδο, με τους επικεφαλής των Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase και Bank of America να απολογούνται αυτήν την εβδομάδα ενώπιον ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου για την οικονομική κρίση. «Η τιμωρία του κλάδου με φορολογικά μέτρα είναι κακή ιδέα» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τριπλάσια και πλέον κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο, λόγω αυξημένων εσόδων από την επενδυτική τραπεζική.
Χθες, η επικεφαλής της υπηρεσίας εγγύησης καταθέσεων των ΗΠΑ, Σίλα Μπερ, μίλησε ενώπιον της επιτροπής για την ανεπάρκεια των ρυθμιστικών αρχών να αναγνωρίσουν εκ των προτέρων του κινδύνους και να ενεργήσουν εγκαίρως για να αποτρέψουν μια κρίση που οδήγησε σε ύφεση τη διεθνή οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία διανύει μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους των τελευταίων οκτώ δεκαετιών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε πέρυσι τα 1,4 τρισ. δολάρια και η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 10%, λόγω έκθεσης του τραπεζικού κλάδου σε υπερβολικό πιστωτικό και επενδυτικό κίνδυνο. Εκτός του TARP, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έχει διοχετεύσει περίπου 2 τρισ. δολάρια σε ενέσεις ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες, όμως, δεν πέρασαν πλήρως στην πραγματική οικονομία υπό τη μορφή δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον Δεκέμβριο, οι κατασχέσεις κατοικιών σημείωσαν αύξηση 14% από τον προηγούμενο μήνα, παρά την ανάκληση των κατασχέσεων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100040_15/01/2010_386751
President Obama Proposes Financial Crisis Responsibility Fee to Recoup Every Last Penny for American Taxpayers
WASHINGTON, DC- President Barack Obama will join his economic team today to propose a Financial Crisis Responsibility Fee to be imposed on the debt of the largest financial firms until the American people are fully compensated for the extraordinary assistance they provided to Wall Street.“My commitment is to recover every single dime the American people are owed. And my determination to achieve this goal is only heightened when I see reports of massive profits and obscene bonuses at the very firms who owe their continued existence to the American people – who have not been made whole, and who continue to face real hardship in this recession,” said President Barack Obama. “That’s why I’m proposing a Financial Crisis Responsibility Fee to be imposed on major financial firms until the American people are fully compensated for the extraordinary assistance they provided to Wall Street.”
The fee will be in place at least 10 years, but even longer if needed to pay back every penny of TARP. This will not be a cost borne by community banks or small firms; only the largest firms with more than $50 billion in assets will be affected. In fact, 60% of the revenue will come from the 10 largest financial firms.
_____________________εάν δεν άκουσα λάθος, ο Ομπάμα μίλησε για ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!!
και βέβαια οι περισσότερες εφημερίδες, ελληνικές και αμερικάνικες, αποσιώπησαν τον τίτλο που έδωσε και είπαν τα ..δικά τους...
Μπράβο στο τύπο! Καταπληκτική δουλειά!
ps για τυχόν ομοιότητες με την εγχώρια εισφορά κοινωνικής ευθύνης, ρωτήστε το Stiglitz και τον Krugman
____________________
Διαμαρτυρίες ευρω-τραπεζών για τον "φόρο κρίσης"
Ο «φόρος κρίσης» που προτείνει η κυβέρνηση Obama θα μειώσει αισθητά τα κέρδη των τραπεζών στην Ευρώπη και θα προκαλέσει εμπόδια στην ανάκαμψη του κλάδου, προειδοποιούν αναλυτές και στελέχη του κλάδου.Ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama ανήγγειλε χθες την επιβολή έκτακτου τέλους στις μεγάλες τράπεζες του έθνους, δηλαδή τις τράπεζες με ενεργητικά άνω των 50 δισ. δολ. μεταξύ των οποίων και οι αμερικανικές θυγατρικές ξένων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Περίπου 15 πολυεθνικές επιχειρήσεις εμπίπτουν στο πλαφόν.
Αν και υπάρχουν ακόμη ασάφειες για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, πολλοί Ευρωπαίοι τραπεζίτες δηλώνουν ότι το μέτρο είναι άδικο, αν μη τι άλλο διότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έλαβαν κεφάλαια στήριξης από το πρόγραμμα TARP της αμερικανικής κυβέρνησης και δεν απολαμβάνουν πολλές από τις εγγυήσεις που απολαμβάνουν οι αμερικανοί ανταγωνιστές τους.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/565034/ArticleNewsWorld.aspx
No comments:
Post a Comment