Με κορυφαίους οικονομολόγους και αρθρογράφους να καταλήγουν ότι η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά της, η εφημερίδα Wall Street Journal προχώρησε ένα βήμα παραπάνω χθες, εκτιμώντας ότι η αποδοχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τους πολίτες αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για την ελληνική κυβέρνηση.
Οπως γράφει, ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τους αγρότες που κλείνουν τους δρόμους ζητώντας οικονομική βοήθεια και τις αντιδράσεις «που σίγουρα θα ακολουθήσουν» αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχία του σχεδίου μείωσης του ελλείμματος. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα ένα πρόγραμμα ενίσχυσης 500 εκατ. ευρώ.
Στους Financial Times, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μάρτιν Γουλφ, σε ανάλυσή του με τίτλο «η ελληνική τραγωδία χρήζει παγκόσμιας προσοχής», τονίζει ότι ο στόχος περιορισμού του ελλείμματος του Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣΑ) είναι ένα τεράστιο έργο. Ο ίδιος παρουσιάζει τα τέσσερα σενάρια που ανοίγονται για τη χώρα:
1. Εξοδος από την Ευρωζώνη, όπως προτείνει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Ντέσμοντ Λάχμαν.
2. Διάσωση, με κεφάλαια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όπως προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων Σάιμον Τίλφορντ.
3. Η Ελλάδα αντέχει στα δύσκολα. Οπως επισημαίνει ο κ. Γουλφ, αυτό εμπεριέχει επώδυνη προσαρμογή, καθώς μία μεγάλη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος θα προκαλέσει βαθιά ύφεση (όπως υπολογίζει, για κάθε μονάδα διαρθρωτικής προσαρμογής του ελλείμματος, το ΑΕΠ θα μειώνεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες). Προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες, όπως προβλέπει το ΠΣΑ, η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος θα είναι της τάξης των 12 μονάδων.
4. Χρεοκοπία, πιθανώς και έξοδος από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος τονίζει ότι η χρεοκοπία δεν μπορεί να είναι λύση, ενώ η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν «πολιτική καταστροφή» και θα απειλούσε και άλλα ευάλωτα μέλη. Οσο για τη διάσωση από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον κ. Γουλφ εμπεριέχει «τεράστιο ηθικό κίνδυνο», που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί μόνο με «ένα βαθμό άμεσου ελέγχου των δημοσιονομικών αποφάσεων των κρατών-μελών». Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι θα επιλεγεί το νούμερο τρία, δηλαδή η λύση της επώδυνης προσαρμογής.
Εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, ο αναλυτής της International Herald Tribune, Τζέιμς Σαφτ, προβλέπει παρατεταμένη ύφεση για τη χώρα, καθώς οι μισθοί θα πιέζονται προς τα κάτω ώστε να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές. «Δεν θα είναι εύκολο ούτε δημοφιλές», τονίζει.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, επανέλαβε χθες ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τους κανόνες της για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει την εργασία της στο σπίτι». Οπως επεσήμανε, θα πρέπει να θέσει άμεση προτεραιότητα τη δημοσιονομική προσαρμογή και να κάνει μια διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομική της πολιτική.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/01/2010_387542
No comments:
Post a Comment