Με μοναδική εξαίρεση τη Νορβηγία, τα περισσότερα κρατικά επενδυτικά ταμεία δεν αποκαλύπτουν παρά ελάχιστες πληροφορίες περί των τοποθετήσεών τους. Το CIC, όμως, συμπλήρωσε για πρώτη φορά την αίτηση 13F της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), που στις ΗΠΑ υποβάλλουν ανά τρίμηνο οι θεσμικοί επενδυτές και τα αμοιβαία κεφάλαια. Σύμφωνα με τον Μπεν Σιμπφεντόρφερ, οικονομολόγο της Royal Bank of Scotland, η απόφαση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Κίνας να κοινοποιήσει τις τοποθετήσεις του θα μειώσει την ανησυχία των πολιτικών κύκλων για το μέγεθος του δημοσίου χρέους που ελέγχει.
Οι τοποθετήσεις του CIC εκτός των ΗΠΑ είναι ουσιαστικές και βαίνουν αυξανόμενες. Στον Καναδά ελέγχει μετοχές αξίας 3,5 δισ. δολαρίων στην εταιρεία ορυχείων Teck Resources, που είναι εισηγμένη στην αμερικανική αγορά αλλά και μερίδιο ενός εκατ. δολαρίων στην Research in Motion, που παρασκευάζει τα κινητά BlackBerry.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/02/2010_390006
Μετοχές των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ, συνολικής αξίας 9,6 δισ. δολαρίων, αγόρασε πέρυσι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας, CIC. Στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν μετοχές των MorgaStanley, Bank of America, Citigroup, Apple, Coca-Cola, Johnso& Johnson, Motorola και Visa. Η CIC με κεφάλαια 300 δισ. δολ. παίζει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Κίνα μειώνει τους κινδύνους από τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα, ενώ διασπείρει τον ταχύτατα αυξανόμενο πλούτο της αποκτώντας μερίδια σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/02/2010_390125
Ο κατάλογος του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, παραδόθηκε στη SEC
The New York Times
Γεμάτο ρευστότητα, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας αγόρασε πέρυσι αθόρυβα μετοχές των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της Αμερικής, όπως οι MorgaStanley, Bank of America και Citigroup, αξίας άνω των εννέα δισ. δολαρίων.
Μολονότι τα περισσότερα από τα μερίδιά του είναι μικρά, το China Investment Corp. (CIC) που ελέγχει 300 δισ. δολάρια της κινεζικής κυβέρνησης, έχει τώρα στην κατοχή του μετοχές ορισμένων από τις πλέον γνωστές αμερικανικές φίρμες, όπως η Apple, η Coca-Cola, η Johnso& Johnson, η Motorola και η Visa.
Ο αναλυτικός κατάλογος των εταιρειών αυτών, που περιλαμβάνει τοποθετήσεις συνολικής αξίας 9,6 δισ. δολαρίων, δόθηκε την Παρασκευή στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) και αφορά μόνο τα μερίδια σε εταιρείες εισηγμένες στην αμερικανική αγορά. Με τα στοιχεία αυτά, παίρνει κανείς μια ιδέα για το πώς προσπαθεί η Κίνα να διαφοροποιήσει με την αγορά μετοχών τις άνω των δύο τρισ. δολαρίων τοποθετήσεις της σε ξένο νόμισμα ώστε να μην επενδύει μόνο σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και στο χρέος που έχουν εκδώσει άλλες κυβερνήσεις ή ημικυβερνητικοί οργανισμοί όπως η Fannie Mae.
Ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν επανειλημμένως εκφράσει φόβους πως οι τοποθετήσεις της Κίνας σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου θα μπορούσαν να πληγούν από τον πληθωρισμό ή το διογκωμένο χρέος των ΗΠΑ. Με την αγορά μετοχών διεθνών εταιρειών, η Κίνα προσπαθεί να διασπείρει τον ταχύτατα αυξανόμενο πλούτο της και παράλληλα να αποκτήσει μερίδια στρατηγικής σημασίας σε εταιρείες που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την πεινασμένη οικονομία της με μεγάλο φάσμα εμπορευμάτων.
Το CIC, που έχει εξελιχθεί ήδη σε ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία του κόσμου, ιδρύθηκε το 2007 με κεφάλαια περί τα 200 δισ. δολάρια. Σήμερα ελέγχει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 300 δισ. δολαρίων και, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αναμένει νέα ένεση κεφαλαίων. Δυναμική του εκκίνηση το 2008 ήταν η εξαγορά μεριδίου αξίας τριών δισ. δολαρίων στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Blackstone και η καταβολή ακόμη πέντε δισ. δολαρίων για το 9,9% της MorgaStanley. Οι μετοχές των δύο εταιρειών έκαναν βουτιά το 2008 στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με αποτέλεσμα να δεχθεί θύελλα επικρίσεων το CIC. Οι αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι τα πήγε καλά το 2009, επειδή προχώρησε σε δυναμικές αγορές καθώς ανέκαμπτε η αγορά.
Οι μεγαλύτερες τοποθετήσεις του που αναφέρονται είναι οι μετοχές της MorgaStanley, αξίας 1,7 δισ. δολαρίων, και της Black Rock, αξίας 650 εκατ. δολαρίων. Αμερικανοί πολιτικοί και των δύο κομμάτων έχουν εκφράσει φόβους πως η Κίνα ίσως προσπαθήσει να αποκτήσει πολιτική επιρροή στη Δύση ανάλογη της αξίας των επενδύσεών της. Η ανησυχία φούντωσε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Κογκρέσο αποθάρρυνε την κινεζική κρατική εταιρεία CNOOC από την αγορά της Unocal.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100002_09/02/2010_390007
No comments:
Post a Comment