http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/02/2010_390004
Βloomberg, Reuters
Με χειρουργικές κινήσεις θα πρέπει να αποσύρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι κρίσιμη εν μέσω μιας εύθραυστης ανάκαμψης, τόνισε ο Μπεν Μπερνάνκι ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει δρομολογήσει αυτή την εβδομάδα δημοπρασίες τριετών, δεκαετών και 30ετών ομολόγων, συνολικού ύψους 81 δισ. δολαρίων, για την αναχρηματοδότηση του χρέους της οικονομίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει από τις αγορές αρκετά κεφάλαια για τη στήριξη του δημοσιονομικού χρέους, το οποίο θα φθάσει φέτος στο 14% του ΑΕΠ στα 1,6 τρισ. δολάρια. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αναχαιτιστεί ο όγκος έκδοσης των ομολόγων, προκειμένου να υποχωρήσουν οι αποδόσεις και, κατά συνέπεια, τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων.
Ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed, έχει τονίσει ότι η κατάργηση των προαναφερόμενων μέτρων πρέπει να υλοποιηθεί με μεγάλη προσοχή για να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ή να αναθερμανθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες επί του παρόντος παραμένουν ήπιες. Ηδη ανακοινώθηκε ο τερματισμός του προγράμματος ομολόγων δανείων, δηλαδή τίτλων συνδεδεμένων με την αγορά στεγαστικής πίστης, στα τέλη Μαρτίου. Εχουν καταργηθεί ορισμένα πρόσθετα μέτρα ανταλλαγής δολαρίων με ξένα νομίσματα που πραγματοποιούνταν μεταξύ της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.
Για τη συγκράτηση της πλεονάζουσας ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα, που φοβάται η κυβέρνηση πως μπορεί να οδηγήσει σε απότομη και ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία, η Fed εξετάζει και το ενδεχόμενο να προσφέρει κίνητρα στις τράπεζες για την αύξηση των αποθεματικών κεφαλαίων που διατηρούν στα «ταμεία» της. Μια ακόμη λύση είναι η μείωση του ενεργητικού της. Από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ενεργητικό της Fed έχει αυξηθεί στα 2,25 τρισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερόμενων ομολόγων δανείων που φθάνουν τα 970,3 δισ. δολάρια συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η Fed, ωστόσο, έχει κατ' επανάληψη διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι το βασικό επιτόκιό της θα παραμείνει στα τρέχοντα μηδενικά επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο, διατηρώντας εύκολα πρόσβαση στο δανεισμό των τραπεζών.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στο μεταξύ, πέραν της δημοπρασίας κρατικών τίτλων που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, προτίθεται να περιορίσει σταδιακά τον όγκο των κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, έτσι θα περιοριστεί η διαφορά αποδόσεων μεταξύ διετών και δεκαετών τίτλων, η οποία μπορεί να συρρικνωθεί στις 2,15 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τα τέλη του έτους από το ρεκόρ των 2,90 μονάδων που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε θα υποχωρήσουν και τα επιτόκια της αγοράς στεγαστικής πίστης, εξομαλύνοντας τις όποιες επιπτώσεις από την κατάργηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας του διατραπεζικού συστήματος από τη Fed. Οσο πιο επίπεδη είναι η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, τόσο πιο πρόθυμες θα είναι οι τράπεζες για να δανείσουν, απελευθερώνοντας τη ροή πίστωσης στην αγορά στεγαστικής πίστης, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_09/02/2010_390005
___________________
Η φούσκα που μόλις ξεκινάει λογικά θα είναι κάμποσες φορές μεγαλύτερη από αυτή που διανύουμε.
3 comments:
Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι θα αγοράσουν 30ετη ομόλογα ΗΠΑ, υπάρχουν τόσο ηλίθιοι;
Να γιατί οι τράπεζες γεμίζουν τοξικά ομόλογα...
είναι απαραίτητα για τα στεγαστικά δάνεια
Post a Comment