4.2.10

Πρωτοφανής κοινοτικός κλοιός στην οικονομία


Ευρωπαϊκοί έλεγχοι κάθε μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια

Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) μπορεί να εγκρίθηκε χθες, που ήταν και το ζητούμενο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ένταξη της ελληνικής οικονομίας σε μια πρωτοφανή στα κοινοτικά χρονικά ασφυκτική επιτήρηση.

Από τις 16 Φεβρουαρίου που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο ΕCOFIN το ΠΣΑ και για τα επόμενα τρία χρόνια, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα βρίσκεται σε μηνιαία βάση στο «μικροσκόπιο» των κοινοτικών, με μόνιμο τον κίνδυνο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Το χθεσινό «πακέτο» γνωμοδοτήσεων και συστάσεων της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Υπουργών προβλέπει τα πάντα: το πώς θα εφαρμοστεί το ΠΣΑ, το χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναγνώρισε ότι η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει σκληρές προσπάθειες, αλλά πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εάν η Ελλάδα θέλει να έχει την πολιτική στήριξη της Κομισιόν, του Συμβουλίου Υπουργών και των εταίρων. Σε κάθε απόκλιση που θα καταγράφεται, θα ζητείται η άμεση λήψη μέτρων, προειδοποίησε ο Ισπανός επίτροπος.

ΠΣΑ

Αναφορικά με το ΠΣΑ, η Επιτροπή συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση, καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010.

Δέχεται με ικανοποίηση τις προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων (ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα), προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ομως, καλεί την κυβέρνηση να τις αποσαφηνίσει και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, εντός των προσεχών εβδομάδων. Επιπλέον, καλεί την κυβέρνηση να προσδιορίσει αναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012.

Στο ΠΣΑ προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να κατέλθει στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και, εν συνεχεία, στο 5,6% το 2011, στο 2,8% το 2012 και στο 2% το 2013.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Το δεύτερο «εργοτάξιο», που αποτελεί σκέλος του ΣΠΑ, έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου για πρώτη φορά στα κοινοτικά χρονικά γίνεται επίσημη σύσταση της Επιτροπής βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης «για τον τερματισμό της ασυνέπειας με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης». Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες θα εξετάζουν κάθε μήνα, παράλληλα με τα ελλείμματα, και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στους τομείς: των συντάξεων, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, της λειτουργίας των αγορών προϊόντων (κλειστά επαγγέλματα), της αγοράς εργασίας, της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των στατιστικών στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, μέσα στο Μάρτιο. Τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να υποβληθούν αναλυτικότερα σχέδια για το 2011 και το 2012, αναφέρει η Κομισιόν.

Ο κ. Αλμούνια απέδωσε την επιλογή, από κοινοτικής πλευράς, της ταυτόχρονης αυστηρής διπλής επιτήρησης (πορεία ελλειμμάτων και μεταρρυθμίσεων) στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και τις συνεχείς ανισορροπίες που οφείλονται στις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας.

Οι κοινοτικοί έλεγχοι

Το πρώτο ραντεβού με τους κοινοτικούς καθορίστηκε από τώρα για τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς ένα μήνα μετά την αναμενόμενη υιοθέτηση του ΠΣΑ από το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, ένα μήνα μετά την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση οφείλει να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για την επίτευξη των στόχων του 2010 και να είναι προετοιμασμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί. Στη συνέχεια, κάθε μήνα θα επιβεβαιώνεται η επίτευξη των στόχων τόσο σε σχέση με το έλλειμμα όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, κάθε μηνιαία έκθεση θα περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τότε και συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο μέλλον. Θα αναφέρεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ανά μήνα όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους πόρους εκτός προϋπολογισμού, στα κρατικά ομόλογα και στην αποπληρωμή.

Επίσης, θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις εξελίξεις στην απασχόληση μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στο δημόσιο τομέα, εκκρεμείς πληρωμές δημόσιων δαπανών και σε ετήσια βάση πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση δημόσιων επιχειρήσεων και άλλων δημόσιων φορέων.

Ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης περί τα μέσα Μαΐου, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αποτελεί αντικείμενο ειδικής συζήτησης σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η συζήτηση θα γίνεται με βάση τα πορίσματα της μηνιαίας παρακολούθησης.

Το υπουργείο

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης τονίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για το νοικοκύρεμα του κράτους και να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια σειρά μεγάλων τομών και αλλαγών, που ενισχύουν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μαζί με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατόν από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Από τη 16η Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τελευταίο «σκαλοπάτι» του Συμφώνου Σταθερότητας, που είναι το άρθρο 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης. Σε περίπτωση αποτυχίας, η χώρα μας θα μπει πλέον στη λογική των κοινοτικών κυρώσεων, που έχουν τη μορφή κοινοτικού προστίμου, αναστολής των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και περιορισμός των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Καμία άλλη χώρα δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα στη διαδικασία του άρθρου 126 παράγραφος 9, ενώ για την Ελλάδα είναι η δεύτερη φορά. Ομως, οι συνθήκες της πρώτης φοράς δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές, δεδομένου ότι, το 2007, η Ελλάδα είχε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έλλειμμα κοντά στο 13% του ΑΕΠ.

Στατιστικά στοιχεία

Η Κομισιόν ενεργοποίησε προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για μη ορθή εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού σχετικά με τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα διορθωθούν οι συστημικές ελλείψεις και αδυναμίες που αναλύθηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα καλείται να συνεργαστεί με την Επιτροπή, προκειμένου να θεσπιστεί, έως τις 15 Μαΐου, νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική τη δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, θα υποχρεώνει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και θα ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου και ουσιαστικής προσωπικής ευθύνης στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο, καθώς και για να παρασχεθεί στην Ελλάδα η κατάλληλη επιτόπια τεχνική βοήθεια για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1773695

No comments: