4.2.10

Αυστραλία: Απροσδόκητη μείωση των λιανικών πωλήσεων

Απροσδόκητη μείωση σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία για πρώτη φορά σε πέντε μήνες καθώς τα νοικοκυριά, μετά από την αύξηση ρεκόρ των επιτοκίων δανεισμού τρεις φορές, μείωσαν τις δαπάνες τους στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 0,7% από τον Νοέμβριο, όταν σημείωσαν αύξηση 1,5% (αναθεωρημένα στοιχεία), ανακοίνωσε σήμερα στο Σύδνεϋ η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Κατά μέσον όρο 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα θα σημειώσουν αύξηση 0,2%.

Η μείωση των αγορών σε εταιρείες όπως την Woolworths Ltd. τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Αυστραλίας, ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού τρεις φορές από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, γεγονός που αύξησε το μέσο μηναίο κόστος των αποπληρωμών υποθηκών τουλάχιστον 150 δολ. Αυστραλίας (132 δολ. ΗΠΑ). Ο διοικητής της Reserve Bank Γκλεν Στίβενς άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτήν την εβδομάδα καθώς περιμένει να δει την επίδραση των προηγούμενων κινήσεων.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 88,06 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:24 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 88,21 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας μειώθηκε 2 μονάδες βάσης στο 4,11%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Τα σημερινά στοιχεία στην Αυστραλία είναι μία ακόμη απόδειξη ότι πολλές από τις οικονομίες του κόσμου ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ισχυροποιηθούν φέτος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1773921

_____________________

Έχω ξανα-ασχοληθεί με την Αυστραλία. Εκτός από μια τελείως διαφορετική περίπτωση, όπως έγραψα, πλέον θεωρώ ότι τη χρησιμοποίησαν ως "λαγό"...

No comments: