3.2.10

Θετικός διεθνής αντίπτυπος

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μέτρα λιτότητας ... O Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εξήγγειλε σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο την περικοπή του μεγάλου δημόσιου χρέους της χώρας του. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι απαραίτητη, γιατί η οικονομική κρίση έσπρωχνε την Ελλάδα προς τον γκρεμό», σημειωνει το BBC.

Ο γερμανός οικονομολόγος Οτμαρ Ισινγκ δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται θα προκαλέσουν αίμα και δάκρυα ... αλλά χωρίς αυτές, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσει τα προβλήματά της». Ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα Γκάβιν Χιούιτ εκτιμά ότι «η πρώτη πρόκληση στο πακέτο λιτότητας ενδέχεται να προέλθει από τους δρόμους, καθώς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα προγραμματίζουν απεργία την ερχόμενη εβδομάδα».

Στην ιστοσελίδα των Financial Times το θέμα με τις δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου ήταν στην κορυφή της επικαιρότητας. «Οι Βρυξέλλες στηρίζουν το σχέδιο της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του χρέους» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προωθεί «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις.

Ο επίσης βρετανικός Guardian σε ανταπόκριση της Ελίνα Σμιθ από την Αθήνα αναφέρει ότι ο Γ.Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση από την τηλεόραση για εθνική ενότητα και συναίνεση με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης .

Στην Ισπανία η El Pais σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι «η Ελλάδα θα αυξήσει τους φόρους και την ηλικία συνταξιοδότησης με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης ... Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικές επιθέσεις». Αναφέρει επίσης εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών ότι «η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα υποφέρουν από τα οικονομικά τους προβλήματα».

Η ιταλική Repubblica αναφέρεται στη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα είναι στο κέντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, που στραγγαλίζουν την οικονομία μας ... το επίπεδο των spread των κρατικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο με βάση την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Το αμερικανικό περιοδικό Business Week στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους ... Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι θα επεκτείνει το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, διευρύνοντας το πρόγραμμα λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης με το χρέος της χώρας».

Η είδηση έφτασε ως την Κίνα, με το τηλεοπτικό διάγγελμα Παπανδρέου να καλύπτεται από ανταπόκριση του πρακτορείου Νέα Κίνα. Σύμφωνα με αυτή ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό». Ο κ.Παπανδρέου -γράφει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, «ολοκλήρωσε το διάγγελμα με τη δήλωση «θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη χώρα, όπως αγωνιζόμαστε για το ίδιο μας το σπίτι, την ίδια μας την οικογένεια».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=9990967

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι θα αυξηθεί ο φόρος σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, ενώ θα εξαιρεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ, με την αύξηση να κινείται κοντά στα επίπεδα του 10%. Ετσι, στην τελική κατανάλωση θα πέσουν ανατιμήσεις 6 με 7 λεπτά το λίτρο.

Εξαιρείται ο τομέας της Υγείας από τον περιορισμό προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Αυτήν τη διαβεβαίωση έδιναν χθες το βράδυ πηγές από το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι -παρά τις δημοσιονομικές πιέσεις- η κυβέρνηση κρατά σε υψηλή προτεραιότητα το ΕΣΥ και τη δημόσια περίθαλψη. Στόχος είναι να λειτουργήσει το σύνολο των 150 κλειστών θέσεων εντατικής θεραπείας, οι οποίες παρέμεναν παροπλισμένες λόγω έλλειψης προσωπικού.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=9988819

«Δείχνει μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αποφασιστικότητα για την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, καθώς τα μέτρα αγγίζουν ζητήματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κυρίως οι μηδενικές μισθολογικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες σε συνδυασμό με τη μείωση των επιδομάτων οδηγούν σε περικοπές μισθών. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι θα στείλουν το μήνυμα στις αγορές πως η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και ιδιαιτέρως οι τράπεζες, οι οποίες δυσκολεύονται να αντλήσουν ρευστότητα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=313108&dt=03/02/2010

Με τις χθεσινές αποφάσεις του ο κ. Παπανδρέου υποχρεώνει τις Βρυξέλλες και τους απαιτητικούς εταίρους όχι μόνο να εγκρίνουν, μετά πολλών επαίνων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά και να προστρέξουν σε βοήθεια αν η Ελλάδα απειληθεί εκ νέου από τον επιθετικό κύκλο της διεθνούς κερδοσκοπίας.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=313215&dt=03/02/2010


No comments: