Τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει για τις βαλκανικές χώρες η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα επισημαίνει στη σημερινή της έκθεση η RBS, η οποία υπογραμμίζει ότι η χώρα μας «μπορεί να είναι μικρή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά είναι αρκετά σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο».
Θεωρώντας απίθανη την άμεση παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων και πιθανή την παράταση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα έως το 2011, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι οι βαλκανικές οικονομίες θα ταλανίζονται υπό το βάρος της ελληνικής κρίσης, η οποία είναι πιθανό να επεκταθεί στα Βαλκάνια μέσω του τραπεζικού και εμπορικού κλάδου.
Τα τελευταία έτη οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Βαλκανίων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν επεκταθεί δυναμικά στις βαλκανικές χώρες επιτυγχάνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
«Παρότι αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν καλά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, η διεύρυνση των spread θα επιφέρουν μείωση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν θα απορροφούν ρευστότητα από τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια», προειδοποιεί η τράπεζα.
Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις τόσο για τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής, όσο και για τις οικονομίες, γενικότερα, προκαλώντας αποσταθεροποίηση των εκροών κεφαλαίων, υποστηρίζει. Περισσότερο εκτεθειμένες στους εν λόγω κινδύνους είναι, σύμφωνα με την RBS, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, στις οποίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή παρουσία κατέχοντας σημαντικά μερίδια αγοράς.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775460
Fitch: Η κρίση σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία δεν θα μεταδοθεί
Την άποψη πως δεν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης της κρίσης που διέρχονται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες πιέζονται από τις αγορές να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Fitch.
Ερωτηθείς από το γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ δήλωσε πως οι καταστάσεις αυτών των τριών χωρών είναι «ανησυχητικές» και αναφέρεθηκε σε μια νέα μορφή χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πρόσθεσε όμως πως «δεν υπάρχει πραγματικά μετάδοση» στα άλλα κράτη που μοιράζονται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Όπως εξήγησε, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία «αποφασίζουν και είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού». Με τη Γαλλία και τη Γερμανία, «έχουμε την τύχη να έχουμε δύο πιλότους μέσα στο αεροπλάνο» υπογράμμισε.
Η Fitch είναι μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες που αξιολογούν τα κράτη ανάλογα με την ικανότητά τους να αποπληρώνουν το χρέος τους, ασκώντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό πίεση για την αποπληρωμή των χρεών.
Ήταν η πρώτη που μείωσε στις 8 Δεκεμβρίου τη βαθμολογία της Ελλάδας (από Α- σε ΒΒΒ+), προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αγορές.
«Ήταν άραγε η Ελλάδα σε θέση να λάβει τα μέτρα που θα ευνοούσαν μια ανάκαμψη της χώρας;» δήλωσε ο Λαντρέ ντε Λασαριέρ. «Αμφιβάλλαμε επειδή πρέπει κανείς να ξέρει ότι η Ελλάδα ουδέποτε ακολούθησε πραγματικά όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες που έρχονταν από την Ευρώπη. Δεν σεβάστηκαν το σύμφωνο νομισματικής σταθερότητας ούτε το σύμφωνο οικονομικής σταθερότητας» δήλωσε.
Θα πρέπει ωστόσο να βοηθηθεί η Ελλάδα προς το συμφέρον της Ευρώπης; «Η συνθήκη του Μάαστριχτ δεν επιτρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Fitch, προσθέτοντας πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει «μια μεγαλύτερη αλληλεγγύη».
Εκτιμώντας εξάλλου ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει, ο Λαντρέ ντε Λασαριέρ ζήτησε να συνεχιστούν τα σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. «Είναι απαραίτητο τα σχέδια ανάκαμψης να διατηρηθούν επειδή οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης για το έτος 2010 είναι ακόμη πολύ ασθενείς» δήλωσε.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1775510
________
Άψογη σύγκλιση απόψεων σκληρά αμοιβομένων εργαζομένων!
Συντεταγμένα προς το στόχο σύμφωνα τις συνήθεις προβλέψεις μας! Μας πληρώνουν ακόμα!
Επικίνδυνες Μαγειρικές!!!
Και βέβαια η Fitch γράφει μόνο για ευρωζώνη χωρίς να λέει κάτι για βαλκάνια, δεν αποκλείεται δηλαδή η κρίση να μεταφερθεί μόνο στα βαλκάνια που τους αρέσει να "δίνουν" παγκόσμιους πολέμους! Μήπως λίγες βόμβες έπεσαν στην Σερβία;
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment