3.3.10

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία σε 12 σημεία

Τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της ελληνικής οικονομίας σε 12 σημεία παρουσιάζει με έκθεσή της στις 2/3 η Merrill Lynch. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ εκτιμά πως οι κινήσεις της Ελλάδας για μείωση του χρέους της θα είναι επαρκείς για να «πείσουν» την ΕΕ. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν η Ελλάδα θα ζητήσει τελικά οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη.

Τα 12 σημεία στα οποία εστιάζει η Merrill Lynch είναι τα εξής:

Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο:

1. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Βρίσκεται ήδη εν μέσω ενός αυστηρού προγράμματος το οποίο επιβλέπεται από την ΕΕ.
2. Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εξαιρετικά απίθανη, κατά την άποψη του διεθνούς οίκοι, καθώς το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.
3. Η Ελλάδα προετοιμάζει το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως έχει απαιτήσει η ΕΕ, προκειμένου να αντισταθμίσει την δημοσιονομική «ζημιά» από την βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

Η Ελλάδα αναμένεται να κάνει επαρκείς κινήσεις για να πείσει την ΕΕ

4. Η πολιτική είναι θορυβώδης, ενώ υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στις δηλώσεις. Όμως η γενική πολιτική άποψη στην Ελλάδα ότι η χώρα πρέπει να «καταπιεί ένα πικρό δημοσιονομικό χάπι», φαίνεται σταθερή.
5. Η Merrill Lynch εκτιμά πως η Ελλάδα θα κάνει επαρκείς κινήσεις προκειμένου η ΕΕ να επικυρώσει τις ελληνικές προσπάθειες στις 16 Μαρτίου. Αν γίνει αυτό, η ένταση στην αγορά όσον αφορά την Ελλάδα θα μπορούσε να μειωθεί.
6. Η ΕΕ προετοιμάζει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα. Η ιδέα που αναφέρεται περισσότερο είναι αυτή της ενθάρρυνσης τραπεζών, όπως η γερμανική KfW, να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα αξίας έως 30 δισ. ευρώ.

Το ενδεχόμενο αιτήματος από πλευράς Ελλάδας για οικονομική βοήθεια απομακρύνεται

7. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του προγράμματος Σταθερότητας, η Ελλάδα θα ζητήσει μόνο για προφορική υποστήριξη ή και για οικονομική βοήθεια.
8. Όμως, καθώς η ΕΕ ούτως ή άλλως θα επιβάλει σκληρούς δημοσιονομικούς όρους για την Ελλάδα, η Ελλάδα έχει λιγότερους λόγους απ’ ότι προηγουμένως για να αποφύγει το αίτημα για οικονομική βοήθεια.
9. Η απόδειξη για την Ελλάδα, βρίσκεται στην χρηματοδότηση. Εχοντας συγκεντρώσει από τις αρχές του έτους 11,7 δισ. ευρώ, η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί επιπλέον 25 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες.

Πιθανή η ταχύτατη πρόοδος

10. Η πιθανή έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για το αν η Ελλάδα θέλει να ξεπεράσει την κατάσταση χωρίς να ζητήσει οικονομική βοήθεια.
11. Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι ταχύτατες, μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στις 3 Μαρτίου και η όλη κατάσταση ενδέχεται να ξεκαθαριστεί πριν από την αποτίμηση της δημοσιονομικής προόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, στις 16 Μαρτίου.
12. Οι ευρωπαίοι ηγέτες μάλλον θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν αυτό χρειαστεί.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/571605/Article.aspx

No comments: