3.3.10

Έκτακτη σύσκεψη της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη στην Ελλάδα

Έκτακτη συνάντηση για το περιεχόμενο της στήριξης προς την Ελλάδα είχαν το βράδυ της Τρίτης η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Eξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, ενώ στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις Αθήνας-Βερολίνου.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε και ο υφυπουργός Γεργκ Ασμουσεν, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι εφημερίδες Handelsblatt και Bild.

Η σύσκεψη ήταν αφιερωμένη στα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Bild. «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ομοφώνως ως προς το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να βοηθήσει τον εαυτό της» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η σύσκεψη συνεκλήθη έπειτα από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, κυβερνητικού εταίρου στον συνασπισμό της Μέρκελ, για το ότι «δεν ενημερώθηκε επαρκώς για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε διαφωνίες ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί πιθανή βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα στις συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της σύσκεψης και την κατάληξή της ωστόσο είναι γενικόλογες, με «κοινό παρονομαστή» ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μεν την πολιτική στήριξη της Ελλάδας και βλέπει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την περιστολή των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων, αλλά, ταυτόχρονα, δεν επιθυμεί να παράσχει οικονομική στήριξη επιβαρύνοντας τους Γερμανούς φορολογούμενους, πριν εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες αποσόβησης της χρεοκοπίας από ελληνικής πλευράς.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θεωρείται ως η πιθανότερη υποψήφια για χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομική και δημοσιονομική της κρίση.

Αλλά, μπροστά στη δυσαρέσκεια που επιδεικνύουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ως προς αυτό το ενδεχόμενο, η Μέρκελ επανέλαβε την Κυριακή ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε δηλώσεις του στην καθημερινή γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε είπε, την Τετάρτη, ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων, οπότε «δεν τίθεται θέμα παροχής στήριξης».

Το Βερολίνο εμφανίζεται ικανοποιημένο με την αναμενόμενη ανακοίνωση επιπρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο πρόεδρος της επιτροπής δημοσιονομικών της γερμανικής βουλής, Φόλκερ Βίσινγκ, δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι ελληνικό, αλλά κινδυνεύει να καταστεί ευρωπαϊκό.

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με την κυρία Μέρκελ, την Παρασκευή, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού μεταβαίνει την Τετάρτη στη γερμανική πρωτεύουσα για μυστικές συναντήσεις με αρμόδιους Γερμανούς αξιωματούχους.

«Η συνάντηση με την κα Μέρκελ είναι αυτή που μετράει. Οι Γερμανοί θα πρέπει να έρθουν με τα χρήματα. Για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να ικανοποιηθούν» με τα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο, Βίλεμ Μπίτερ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

H επιτροπή οικονομικών της Ομοσπονδιακής βουλής επεξεργάζεται την Τετάρτη στην τελική του μορφή τον προϋπολογισμό του 2010.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο της κυβέρνησης, και στόχος των αρμοδίων των δύο κυβερνητικών κομμάτων είναι να συγκρατήσουν το νέο δανεισμό για το τρέχον έτος κάτω από τα 80 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβλέπει δανεισμό ύψους 85,8 δισ. ευρώ και έλλειμμα 5% του ΑΕΠ περίπου.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: