Τις τεχνικές πτυχές της δράσης που θα λάβουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για την ελληνική οικονομία, εφόσον χρειαστεί, διευκρίνισαν οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα είναι απολύτως συμβατές με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς και με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών και πως θα είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, το συντομότερο δυνατό.
Επαναλαμβάνεται δε ότι οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια και υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Σημειώνεται, μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο.
Επιπλέον, το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου, ενώ τονίζει ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012.
Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.
Διχασμένη η Ε.Ε για τη στάση της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας
Διχασμένη αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη γαλλική στάση απέναντι στη Γερμανία, στην οποία πρότεινε να εξισορροπήσει την οικονομική θέση της στην ευρωζώνη, η οποία είναι υπέρ το δέον στραμμένη στο εμπορικό της πλεόνασμα, με αυτήν των άλλων χωρών για το καλό του ευρώ.Ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν υπογράμμισε πως χώρες όπως οι Ελλάδα, με σοβαρά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και αυξημένα χρέη, εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητάς τους, συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα στους κόλπους της ευρωζώνης, διότι συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της.
Ωστόσο, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroupe στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος υποστήριξε πως «οι χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές τους θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοούν την εσωτερική ζήτηση», κάνοντας μία έμμεση αναφορά στην κατάσταση της Γερμανίας, την οποία είχε προηγουμένως σχολιάσει και σε δηλώσεις της στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Εν τούτοις, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τήρησε αποστάσεις από την κριτική της Λαγκάρντ, τονίζοντας πως το θέμα της Γερμανίας δεν αποτελεί προτεραιότητα.
«Το θέμα τίθεται, αλλά δεν έχει την ίδια προτεραιότητα» όσο η απώλεια της ανταγωνιστικότητας άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, τόνισε ο Γιούνκερ.
«Δεν μπορώ πραγματικά να συνυπογράψω την κριτική της Λαγκάρντ κατά της Γερμανίας», τόνισε ο αυστριακός υπουργός Οικονομίας Γιόζεφ Πρελ.
Από την πλευρά της, η ισπανίδα ομόλογός του Ελένα Σαλγάδο, της οποίας η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο, άφησε να εννοηθεί πως συμμερίζεται τη γαλλική ανάλυση. «Το πρόβλημα που θίγει η Λαγκάρντ είναι ένα από τα θέματα που αναδύονται όταν μιλούμε για ανταγωνιστικότητα και ανισότητες στους κόλπους της ευρωζώνης».
Μολαταύτα, η ίδια υπογράμμισε πως το Παρίσι δεν έπρεπε να φέρει αυτή τη διαφορετική προσέγγιση σε δημόσιο επίπεδο: «άλλο είναι το ευκτέον για μία μεγαλύτερη ισορροπία στην ευρωζώνη και άλλο είναι να γίνονται συστάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από το ένα κράτος προς το άλλο», τόνισε η Σαλγάδο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1789992
No comments:
Post a Comment