H Ελλάδα είναι η πλέον ευάλωτη χώρα σε μια αύξηση των επιτοκίων, λόγω του υψηλού χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, καταλήγει έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s. Αυτή υπολογίζει επίσης ότι ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός των ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία, θα εκτοξευθεί φέτος στο ιστορικό υψηλό των 1,44 τρισ. ευρώ. Η σταδιακή απομάκρυνση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας στις τράπεζες και μια συνακόλουθη αύξηση των επιτοκίων, η σταθερή αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης και η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να προσθέσουν έως και 300 μονάδες βάσης στην καμπύλη αποδόσεων μέχρι το 2015. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση των ετήσιων καταβολών σε τόκους έως και 3,9% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, 2,6% για την Πορτογαλία και 2,5% στη Βρετανία και την Ιταλία.
Η Standard & Poor’s προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός, που δεν περιλαμβάνει την ωρίμαση τίτλων μέσα στο 2010, θα αναρριχηθεί στο ρεκόρ των 762 δισ. ευρώ, ένα επίπεδο εξαπλάσιο από το 2007. Πέραν του ρεκόρ στον δανεισμό, το συνολικό χρέος των κρατών που βαθμολογείται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης θα ανέλθει φέτος στα ανεπανάληπτα επίπεδα των 8,1 τρισ. ευρώ. Εξάλλου, τα κρατικά ομόλογα που είναι «ανεπίδεκτα» βαθμολογίας εκπροσωπούν μόνον το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ αυτά που κατατάσσονται στην κατηγορία ΑΑΑ, δηλαδή έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, αποτελούν το 54%.
Το Βέλγιο είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αναχρηματοδότησης χρέους, φθάνοντας το 22% επί του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε συγκριτικά ευνοϊκότερη θέση από την Ιρλανδία και την Ιταλία διότι περιορίζεται στο 13% επί του ΑΕΠ έναντι του 20% των δύο χωρών. Με βάση στοιχεία του 2009, το ποσοστό βραχυπρόθεσμου χρέους είναι χαμηλότερο του 4% του ΑΕΠ έναντι του αντίστοιχου 30% της Ιρλανδίας, του 10% της Ιταλίας και του 17% της Πορτογαλίας. Παρά ταύτα, η Standard & Poor’s διαπιστώνει άνοδο του κόστους αναχρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη. Επτά χώρες εκτιμάται ότι θα απαρτίζουν το 70% του συνολικού κρατικού χρέους, με την Ιταλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση (18%) και τη Γερμανία (14%) με τη Βρετανία να ακολουθούν (15%). Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 στο 10,1% επί του ΑΕΠ, με τα κρατικά ομόλογα να παραμένουν ευάλωτα στις πιέσεις των αγορών, και στο 12,9% του ΑΕΠ στη Βρετανία.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/03/2010_394831
No comments:
Post a Comment