3.3.10

CFTC: Κανονισμοί στα παράγωγα θα είχαν δείξει νωρίτερα το ελληνικό swap

Η επιβολή πιο αυστηρών κανονισμών για την ενίσχυση της εποπτείας στη βιομηχανία των εξωχρηματιστηριακών (over-the-counter) παραγώγων προϊόντων θα μπορούσε να βοηθήσει στην περίπτωση της Ελλάδας όπου έγινε χρήση πολύπλοκων συμφωνιών σε παράγωγα προϊόντα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC).

Οι πρόσφατες αναταράξεις στο ευρώ "αποκάλυψαν πώς τα παράγωγα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα κράτος, όπως η Ελλάδα, για να δανειστεί χρήματα από ένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τη συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της αμερικανικής CFTC, Gary Gensler όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αν και ο Gensler επισήμανε ότι η χρήση παράγωγων προϊόντων δεν είναι το μόνο θέμα που επηρεάζει το ευρώ και την κρίση που έχει ξεσπάσει γύρω από την Ελλάδα, επισήμανε ότι η χρήση κεντρικών συστημάτων εκκαθάρισης και κανονισμοί για την γνωστοποίηση των συναλλαγών θα είχαν ενδεχομένως αποτρέψει την Ελλάδα από την χρήση τέτοιων προϊόντων.

"Οι συναλλαγές της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν εκτός των αγορών. Αν είχε γίνει κεντρική εκκαθάριση η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει τα στοιχεία, κάτι που ίσως να αποθάρρυνε την χώρα να πραγματοποιήσει την συναλλαγή".
http://www.capital.gr/News.asp?id=917944

FSA: Δεν ευθύνονται μόνο τα CDS για τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν την επιβολή περιορισμών στη χρήση των credit default swaps (CDS), μετά την οικονομική κρίση, δήλωσε ο Adair Turner, πρόεδρος της βρετανικής αρχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών FSA, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Τα CDS προσφέρουν ασφάλιση στους κατόχους ομολόγων έναντι της αθέτησης πληρωμής, ωστόσο σε αντίθεση με τα είδη των συνηθισμένων ασφαλειών ο αγοραστής δεν χρειάζεται να έχει στην κατοχή του το υποκείμενο ομόλογο, γεγονός που συνεπάγεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κερδοσκοπικά, με τοποθετήσεις short. Επισήμανε ότι οι τοποθετήσεις short σε ελληνικά ομόλογα που η FSA γνωρίζει είναι της τάξης του 3%-4% του υφιστάμενου χρέους της Ελλάδας.

Ο Turner τόνισε ότι δεν είναι πολύ ουσιώδης η διαφοροποίηση της πώλησης CDS κρατικών ομολόγων με αυτά των εμπορικών ομολόγων, ενώ σημείωσε ότι τα CDS αποτελούν μόνο έναν από τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Τέλος, ο Turner, στο πλαίσιο ομιλίας του στην κοινοβουλευτική επιτροπή προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος το ζήτημα των χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων να επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση των επενδυτικών και των εμπορικών τραπεζικών δραστηριοτήτων.

http://www.capital.gr/News.asp?id=917610

_______________________
Kανονισμοί στα παράγωγα;
Μα αφου τα OTC δημιουργήθηκαν ώστε να μην υπόκεινται σε περιορισμούς...

No comments: