3.3.10

Η Ελλάδα θα εγκλωβιστεί για 2 χρόνια σε επικίνδυνη ύφεση προβλέπουν οι τραπεζίτες

Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να πλήξει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία , το τραπεζικό σύστημα , το επιχειρείν γενικότερα και βεβαίως την κοινωνία θεωρείται από τους τραπεζίτες η είσοδος της χώρας σε μια βαθιά και πολύπλευρη ύφεση.
Οι Έλληνες τραπεζίτες θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση για τα επόμενα 2 χρόνια και αν αυτό συμβεί χωρίς να έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας να εγκλωβιστεί όλος ο οικονομικός ιστός σε μια φθοροποιό ύφεση που θα πλήξει την προσπάθεια της οικονομίας να γυρίσει σελίδα , θα πλήξει καίρια τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων , θα πλήξει την κατανάλωση και θα πλήξει στην ουσία την κοινωνία.
Οι τραπεζίτες αναγνωρίζοντας την κατάσταση στην οικονομία θεωρούν ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και ταυτόχρονη προσπάθεια ανάπτυξης.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια την χώρα. Τα προβλήματα του δανεισμού θα ξεπεραστούν κάποια στιγμή αλλά η ανάπτυξη θα είναι το ζητούμενο.
Οι τραπεζίτες φέρνουν σε αντιπαραβολή την Ελλάδα με τις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ οι τράπεζες ήταν ο ασθενής και το κράτος παρενέβηκε για να τις στηρίξει. Στην Αμερική συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα καθώς αυτός αποτελεί τον τροφοδότη την ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα η κρίση δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες ούτε διογκώθηκε από τις τράπεζες αλλά από τα ελλείμματα του κράτους.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία.
Δεν νοσούν προφανώς έχουν προβλήματα αλλά δεν κινδυνεύουν , ωστόσο είναι υποχρεωμένες να δρουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο παθογένειες.
Υπό αυτό το πρίσμα οι τραπεζίτες προτείνουν 4 βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να μην εμπλακεί στα γρανάζια της φθοροποιού ύφεσης.
Βήμα πρώτο:
Να παρθούν επώδυνα μέτρα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις αλλά αναγκαία ώστε να απομακρυνθεί το διεθνές κερδοσκοπικό κεφάλαιο από την Ελλάδα. Να φύγουμε από την δημοσιότητα.
Βήμα δεύτερο
Το κράτος να αντιμετωπίσει γενναία τις παθογένειες του συστήματος και κυρίως τις αιτίες που προκάλεσαν την κρίση
Π.χ. να εξετασθεί αν πρέπει η Ελλάδα να έχει τόσους δημόσιους υπαλλήλους
Βήμα τρίτο
Να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα πολύπλευρα ώστε να διαθέτει επαρκή ρευστότητα
Βήμα Τέταρτο
Για να παραχθεί πλούτος στην χώρα και να κινήσει την οικονομία θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί όλη η στρατηγική της οικονομίας.
Στο ερώτημα όμως όλα αυτά για να αποδώσουν θέλουν χρόνο ή καλύτερα χρόνια;
Η απάντηση των τραπεζιτών είναι αφοπλιστική.
Εκτιμούμε ότι για δύο χρόνια η Ελλάδα θα εμπλακεί στα γρανάζια της ύφεσης αυτό δυστυχώς δεν θα μπορέσει να το αποφύγει η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει μηχανισμούς που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη , το μοντέλο της υπερκατανάλωσης χωρίς παραγωγή καθαρού πλούτου από την χώρα δεν είναι βιώσιμο και αυτό είναι ξεκάθαρο αναφέρουν οι τραπεζίτες.
Η ύφεση θα αποτελέσει την φθοροποιό παράμετρο όλου του οικονομικού ιστού της χώρας.
Οι τράπεζες δεν θα δανείζουν , δεν θα βγάζουν κέρδη , δεν θα ικανοποιούν τους μετόχους τους στα μερίσματα και ουσιαστικά η φθορά θα κυριεύσει την οικονομία.
Ακόμη και αν παρθούν άμεσα μέτρα η ύφεση δεν θα αποφευχθεί.

bankingnews

Jefferies Group: "Γελοίο" να λέμε πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της
Η δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί προτού να βελτιωθεί και εκτιμάται πως είναι "γελοίο" να λέμε πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με την Jefferies Group.

"Η μεγαλύτερη δοκιμασία για την Ελλάδα θα έρθει αργότερα μέσα στο έτος, όταν θα γίνει σαφές πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα βελτιωθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της Jefferies, κ. Ντέιβιντ Όουεν. Ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας, σε έκθεσή του, συνεχίζει "στολίζοντας" την ελληνική οικονομία: "το έλλειμμα θα επιδεινωθεί σημαντικά πριν να αρχίσει να βελτιώνεται, καθώς η οικονομία είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι "βυθισμένη" στην ύφεση ή κοντά σε αυτήν".

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως σκοπεύει να περιορίσει το έλλειμμα του προηγούμενου έτους, της τάξης του 12,7% του ΑΕΠ, κάτω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2012. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε, χθες, ότι η κυβέρνηση θα "κάνει τα πάντα" προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Επίσης, ο Επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε την Ελλάδα να λάβει και νέα μέτρα για επιτύχει βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και να καθησυχάσουν οι αγορές.


http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=1199643&nt=103

REUTERS: Η Ελλάδα θα "σιγοψηθεί" λένε οι οικονομολόγοι

Η Ελλάδα θα "σιγοψηθεί" εκτιμά η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, με το σενάριο να μην καταφέρει να ξαναχτίσει τα οικονομικά της φέτος να υπερισχύει και την κρίση να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2010.

Είκοσι επτά από το σύνολο των 47 αναλυτών που συμμετείχαν στο poll, και το οποίο διενεργήθηκε το τελευταίο διήμερο, εκτιμούν ότι η χώρα μας θα πετύχει μικρή πρόοδο αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματός της.

Βάσει αυτού του σεναρίου οι χρηματοοικονομικές αγορές θα παραμείνουν νευρικές για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προοπτική της Ελλάδας, αν και εκτιμάται ότι η χώρα μας θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στην περίπτωση διάσωσής της το ποσό που θα λάβει θα κυμαίνεται μεταξύ των 20 δισ. ευρώ και 30 δισ. ευρώ. Η βοήθεια αυτή αν θα έρθει, θα προέλθει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με το ποσοστό αυτής της πιθανότητας να ανέρχεται στο 55%. Τον περασμένο μήνα το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 30%.

"Εκτιμούμε ότι είναι πιθανότερη η περίπτωση της διάσωσης ώστε να εξισορροπηθούν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων", εκτιμά ο David Page, οικονομολόγος της Investec.

Ο Ioannis Sokos της BNP Paribas επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης δανείων από άλλα κράτη, παρά μόνο με τη μορφή στήριξης προκειμένου η Ελλάδα να δανείζεται με τους ίδιους όρους που δανείζονται οι ευρωπαϊοι εταίροι της.
Μόλις 18 από τους 47 οικονομολόγους θεωρούν ότι η χώρα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=176742&nt=108&lang=1

Όπως λέει η οικονομολόγος της Citigroup Giada Giani, «Πιστεύουμε πως σε κάποια φάση θα χρειαστεί οπωσδήποτε να δοθεί οικονομική βοήθεια… οι πολιτικοί τόσο στη Γερμανία όσο και αλλού προσπαθούν να προετοιμάσουν τη κοινή γνώμη, και προσπαθούν να βρουν μια μορφή βοήθειας που να μην είναι άμεση δανειοδότηση… ψάχνουν για μια πολιτικά αποδεκτή λύση».

No comments: