25.3.10

Tι αναφέρεται στο σχέδιο της συμφωνίας

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας παραμέρισαν σήμερα τις διαφορές τους, παρουσιάζοντας στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης μία έτοιμη συμφωνία για το πώς θα προσφερθεί στην Ελλάδα ένα δίκτυο χρηματοπιστωτικής ασφάλειας για την κρίση δανεισμού της.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».

Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ

Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.

Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

_________________

Μικρότερες πιθανότητες πολιτικής ενοποίησης, μεγαλύτερη οικονομική εμβάνθυνση. Το "διευθυντήριο των Βρυξελλών" είναι μια φράση που πλέον θα φτάσει να σημαίνει περισσότερα και να μην είναι απλά ένα κλισέ.

Καλύτερα να διαβάσουμε πρώτα τι λέει αυτή η 1 1/2 σελίδα και μετά να πούμε τι σημαίνουν τα παραπάνω.

Με μια πρώτη ματιά, η συμφωνία μοιάζει πολύ καλή για τη κυβέρνηση του ΓΑΠ: και άλλοθι και όχι "σκέτο" ΔΝΤ, και διμερή δάνεια. Όντως μοιάζει πολύ καλή. Για τις παραμύθες "εμείς δεν μπορούμε να δανειστούμε ξανά με τέτοια βάρβαρα επιτόκια" άλλη φορά...

Το πρώτο αντάλλαγμα δείχνει να είναι η σύνθετη ονομασία των Σκοπίων. Κάτι απόλυτα λογικό ύστερα από 130 χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο... Που έπρεπε να το είχαμε αγοράσει...

υ.γ. ΌΣΟ πιο πολλά πανηγύρια έχουμε ύστερα από τη συμφωνία, ΤΟΣΟ μεγαλύτερο θα είναι το καρπούζι στο πυλωρό, τα λένε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

No comments: