Σε πανευρωπαϊκή βάση, δεν περνά το τεστ η γερμανική Hypo Real Estate και οι ισπανικές Diada, Espiga, Unnim, Cajasur και Banca Civica. Όλες είναι μη εισηγμένες και μικρές σε μέγεθος τράπεζες ενώ συνολικά, θα χρειαστούν 3,5 δισ. ευρώ ελάχιστη ενίσχυση κεφαλαίων, μαζί με την Αγροτική.
Ωστόσο, διχασμένοι εμφανίζονται αναλυτές και παράγοντες της διεθνούς αγοράς, σε ότι αφορά την χρησιμότητα που θα έχουν τα stress tests για την αλλαγή του κλίματος προς το καλύτερο.
Και αυτό, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι η διενέργεια των test θα παίξει έτσι κι αλλιώς θετικό ρόλο ενώ πολλοί άλλοι εκτιμούν ότι τα ευρωπαϊκά τέστ κοπώσεως δεν ήταν αρκετά "σκληρά" και εστιάζουν τις αιτιάσεις τους στο γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ευρωπαϊκού κράτους, και από την άλλη, τα τεστ περιορίστηκαν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών, αφήνοντας εκτός το χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη.
Ενδεικτικά, η Morgan Stanley ανέφερε σχετικά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν το 90% των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη και μόλις το 10% στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Άλλοι αναλυτές επισήμαναν ότι αναμενόταν πως 10 ή και περισσότερες τράπεζες δεν θα κατάφερναν να περάσουν τον πήχη. Το γεγονός ότι μόλις 7 στις 91 απέτυχαν, θεωρούν ότι θα εκτιμηθεί ως χαλαρότητα στη διεξαγωγή των tests και όχι ως ένδειξη ισχύος του τραπεζικού χώρου.
Τα ερωτήματα φαίνεται να παραμένουν καθώς σίγουρες απαντήσεις θα δοθούν από Δευτέρα, στις διατραπεζικές αγορές, όπου τυχόν αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ αντισυμβαλλόμενων θα φανεί τόσο με αύξηση της διακίνησης χρήματος όσο και με μείωση των επιτοκίων.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/595961/Article.aspx
24.7.10
after stress tests: first impression
Labels:
αναδημοσιεύσεις,
αναλυτές,
ΕΕ,
επιτόκιο,
τράπεζες,
τραπεζική επιτήρηση,
ψυχολογία
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment