26.7.10

Stephen Roach: Προς μία νέα εποχή επιβράδυνσης

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία προχωρά ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, Stephen Roach, τονίζοντας ότι οδεύουμε σε μία νέα πραγματικότητα με ταυτόχρονη επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ. Βάσει των αναθεωρημένων του προβλέψεων, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,25% με 3,5% τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, χαμηλότερο από το 4,7% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την πενταετία πριν την κατάρρευση του 2008.

Ο κ. Roach αναφέρεται στην επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και στην ευρωπαϊκή στροφή προς την δημοσιονομική λιτότητα, αλλά επίσης και στην επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη. Η κινεζική οικονομία, επίσης αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά την άποψή του.

«Στην μετά την κρίση εποχή, η αναπτυξιακή τάση θα περιοριστεί» δήλωσε ο κ. Roach ο οποίος επίσης διδάσκει στο πανεπιστήμιο Yale. Κατά την άποψή του, η νέα πραγματικότητα της νέας οικονομίας σημαίνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη αστάθεια στα χαρτοφυλάκιά τους.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/596098/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: