30.7.10

Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μαμούθ στη Ρωσία

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από τη δεκαετία του ΄90 προχωρά η Ρωσία, η οποία σκοπεύει να αντλήσει 22,3 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών σε κρατικές επιχειρήσεις την επόμενη τριετία. Αυτή τη φορά όμως η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο των επιχειρήσεων.

«Θα πουλήσουμε ένα σημαντικό ποσοστό στις κρατικές επιχειρήσεις. Σχεδιάζουμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Κουντρίν, ξεκαθαρίζοντας ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί. Η λίστα με τις 11 υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, η οποία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την κυβέρνηση της χώρας, περιλαμβάνει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες. Πάντως, ήδη διαφαίνεται διάσταση απόψεων επί του θέματος μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικής Ανάπτυξης. Ενώ ο πρώτος ευελπιστούσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τη συμμετοχή της σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Τransneft που διαχειρίζεται πετρελαιαγωγούς, έως το 51%, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπουν μείωση της κρατικής συμμετοχής κάτω από το 75%. Παράλληλα, παρέλειψε από τη λίστα με τις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες ορισμένες που είχε προτείνει ο κ. Κουντρίν. Ανάμεσά τους και η εταιρεία των ρωσικών σιδηροδρόμων.

Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στο ρωσικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά έχουν δυσαρεστηθεί από τις καθυστερήσεις. Αν και η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί στο τέλος Νοεμβρίου, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αξία του παρ΄ ότι υπόσχεται την ιδιωτικοποίηση εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως είναι η Rosneft και η VΤΒ Βank που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4586966

No comments: