26.7.10

«Βελτίωση μετά τα μέσα του 2011»

Εν τω μεταξύ, ο Σερβάς Ντερόουζ, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων ελεγκτών της τρόικας, προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2010 και βελτίωση μετά τα μέσα του 2011.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Ντερόουζ ξεκαθαρίζει ότι κάνουν λάθος όσοι προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας και υποστηρίζει πως, αν δεν μεσολαβούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα θα είχε εκτοξευθεί στο 20%, ενώ η ύφεση θα είχε αγγίξει το 10%.

Eκτιμά πάντως ότι η ύφεση μάλλον θα χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του έτους και πιθανόν να φτάσει το 4%. Το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία το τοποθετεί περίπου στα μέσα του 2011. «Μετά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται», τονίζει.

Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ντερόουζ θεωρεί ότι η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στον τουρισμό, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες και τις μεταφορές.

Στην «Καθημερινή» μιλάει επίσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος προειδοποιεί ότι «η συνολική εξέταση του προγράμματος θα γίνει τον Αύγουστο», αλλά εκτιμά πως «η επιτυχής έκδοση των εντόκων και επιπρόσθετα στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις που καταγράφονται στον δημοσιονομικό τομέα επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως είχε σχεδιασθεί».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1847013

No comments: