27.7.10

Η Deutsche Bank υπέκυψε στα εθνικά ομόλογα

Η Deutsche Bank σήμερα θα κοινοποιήσει πλήρεις λεπτομέρειες για τα επίπεδα κατοχής εθνικών ομολόγων, καθώς οι μετοχές της πιέστηκαν και οι Ευρωπαίοι επόπτες την επέκριναν όπως και άλλες γερμανικές ότι παρακρατούν κρίσιμες κοινοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests.

Η Committee of European Banking Supervisors (CEBS), η "ομπρέλα" που συγκεντρώνει τις τραπεζικές εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κοινοποίησε την Παρασκευή τα αποτελέσματα των stress tests, που δείχνουν ότι 9 από τις 91 τράπεζες που διεξήγαγαν την εξέταση δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στο κριτήριο του 6% για τον συντελεστή κεφαλαίων tier-one.

Οι συντελεστές των εξετάσεων, που περιλαμβάνουν τη χρήση του κεφαλαίου tier-one αντί για το καλύτερης ποιοτητας κεφάλαιο core tier one, στο οποίο οι διεθνείς επόπτες ενθαρρύνουν τις τράπεζες να επικεντρώνονται, έχει επικριθεί ότι είναι πολύ χαλαρό.

Έξι γερμανικές τράπεζες δεν κατόρθωσαν να ευθυγραμμιστούν με την παράλληλη απαίτηση της CEBS να κοινοποιήσουν τα επίπεδα των εθνικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τη νευρικότητα των επενδυτών για το άνοιγμα των πιστωτικών ιδρυμάτων σε προβληματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας.

Η Citigroup έκανε την εκτίμηση ότι, αν οι εξετάσεις της CEBS είχαν θέσει στο μικροσκόπιο όλα τα ενεργητικά σε εθνικά ομόλογα, αντί μόνο τις σχετικά μικρές επενδύσεις "trading book", 24 τράπεζες θα αποτύγχαναν, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων 15,2 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις trading book είναι σχεδιασμένες να αγοράζονται και να πωλούνται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ενώ τα αποκαλούμενα banking books έχουν τα χαρτοφυλάκια που κρατούνται για ωρίμανση και είναι μια πιο φυσική εστία για τα εθνικά ομόλογα.

Στις εξετάσεις της Citi, στις 24 τράπεζες που αποτυγχάνουν περιλαμβάνονται οίκοι όπως η Allied Irish Banks και η ιταλική Monte dei Paschi, καθώς και τέσσερις επιπλέον ελληνικές τράπεζες, πέντε ακόμα ισπανικές cajas και δύο γερμανικές Landesbanken. Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση της Citi, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει προβιβαστεί από τη CEBS, έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα, της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ.



ΠΗΓΗ: FT.com

No comments: