22.7.10

Περνούν τα stress tests οι τράπεζες - Ποιες βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο – Ισχυρά τα κεφάλαια αλλά ζημίες στα αποτελέσματα

Οι μισές ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στα stress tests που θα ανακοινωθούν στις 4 το απόγευμα στις 23 Ιουλίου. Τα stress tests αποδεικνύεται ότι έχουν περισσότερο επικοινωνιακό στόχο παρά να αναδείξουν προβλήματα και πως θα αντιμετωπισθούν. Οι περισσότεροι ξένοι αρχίζουν να τα αμφισβητούν πριν καν δημοσιοποιηθούν... Τελικά τα τεστ προσομοίωσης τα περνούν όλες τράπεζες ενώ η Alpha bank, Eurobank, ETE, Κύπρου και Marfin Popular Bank λαμβάνουν βαθμολογία που κινείται υψηλότερα ή στον μέσο όρο των 91 τραπεζών που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά stress tests.
Εκπλήξεις δεν θα υπάρξουν αν και η ΑΤΕ λαμβάνει την χαμηλότερη βαθμολογία και μάλλον οριακά τα περνάει ωστόσο οι 6 ελληνικές και οι 2 κυπριακές περνούν τα stress tests.
Οι τράπεζες θα εμφανισθούν ότι διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια, ωστόσο με βάση τα ακραία σενάρια προσομοίωσης πλήττεται η κερδοφορία καθώς οι περισσότερες τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
Όμως το ποιοτικό στοιχείο που εξάγεται μέσα από τα stress tests είναι ότι κεφαλαιακά οι τράπεζες είναι επαρκείς.
Εξίσου σημαντικό στοιχείο των stress tests θα είναι ότι για πρώτη φορά οι επενδυτές με βάση ακραία σενάρια θα μπορούν να συγκρίνουν τις τράπεζες μεταξύ τους. Οι επενδυτές θα συγκρίνουν την Εθνική με την Alpha bank ή την Eurobank.
Επίσης θα μπορούν να συγκρίνουν τις ελληνικές τράπεζες με τις ξένες εξάγοντας πολλά συμπεράσματα.
Μέρος των παραδοχών που λαμβάνονται υπόψη είναι
1)Το ΑΕΠ θα παραμείνει αρνητικό στο -4% το 2010 και -2% το 2011
2)Η ανεργία στο 12% με 14% στην Ελλάδα, 7% στην Κύπρο και 11% στην Αμερική
3)NPLs αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια έως 80%
4)Haircut 23% στο trading και υψηλότερο για το συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
Οι τράπεζες καταφέρνουν να ξεπεράσουν

Τα ακραία σενάρια του παρελθόντος

Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι θεωρείται ακραίο στο παρελθόν μπορεί να καταστεί ρεαλιστικό στο παρόν ή στο μέλλον.
Το 2009 η ΤτΕ πραγματοποίησε stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Ανάλογα stress tests θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2010.
Το 2009 είχε λάβει τις εξής παραμέτρους υπόψη ώστε να καταλήξει στα συμπεράσματα που είχε εξάγει εκείνη την περίοδο ότι δηλαδή οι τράπεζες είναι θωρακισμένες αλλά θα χρειασθούν αύξηση κεφαλαίου.
Οι ακραίες παραδοχές που είχαν ληφθεί υπόψη ήταν το 2009
1)Μείωση του ΑΕΠ για περίοδο 2 ετών κατά 3%
2)Άνοδο του ποσοστού ανεργίας κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες
3)Μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων προς τα άνω κατά 300 μονάδες βάσης.
4)Υποτίμηση του ευρώ έναντι των βασικών νομισμάτων κατά 30%, 5)Υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο ΧΑ κατά 40%
6)Αύξηση του περιθωρίου του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κατά 450 μονά-
δες βάσης.
7)Για τις ανάγκες της άσκησης θεωρήθηκε επίσης καθ’ υπόθεση ότι τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων θα υποχωρήσουν κατά 15% το
2009 έναντι του 2008, ενώ εν συνεχεία θα αυξηθούν το 2010 κατά 10%.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα μετά από 14 μήνες;

Το ΑΕΠ μειώθηκε στο διάστημα 2010 με 2011 πάνω από 3% με όρους διετίας.
Η ανεργία έχει αυξηθεί με προοπτική να φθάσει στο 15% δηλαδή άνοδος περίπου 5 μονάδων
Το ευρώ έχει διολισθήσει 22%, η αύξηση των spreads είναι 600 μονάδες βάσης ενώ το ΧΑ υποχώρησε 44% περίπου.
Για τα αποτελέσματα των τραπεζών διαψεύσθηκαν πλήρως όλα τα ακραία σενάρια καθώς τα ακραία σενάρια αποδείχθηκαν ήπια.
Άρα τα ακραία σενάρια του παρελθόντος επιβεβαιώθηκαν πλήρως καταδεικνύοντας αφενός ότι είναι ακραίο ή χαρακτηρίζεται ακραίο στο παρελθόν στο παρόν ή μέλλον μπορεί να είναι άκρως ρεαλιστικό.
Παράλληλα έδειξε ότι τόσο η ΤτΕ όσο και το ΔΝΤ έχουν πολύ καλή ικανότητα πρόβλεψης καθώς ναι μεν έλαβαν υπόψη ακραία σενάρια τα οποία όμως επιβεβαιώθηκαν πλην της περίπτωσης των κερδών των τραπεζών όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Ποιο είναι το μήνυμα του παρελθόντος ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ακραίο με όρους του παρόντος μπορεί να είναι ρεαλιστικό με όρους του μέλλοντος.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους η ΤτΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβουν υπόψη ως ακραίο σενάριο και την αναδιάρθρωση του χρέους και μάλιστα να ληφθούν υπόψη και οι δύο παραδοχές δηλαδή haircut και επιμήκυνση.
Τα stress tests του παρελθόντος στις ελληνικές τράπεζες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει ακραίο σενάριο ειδικά για την Ελλάδα όπου βρίσκεται σε άκρως δυσχερή θέση στα δημόσια οικονομικά της.

bankingnews

No comments: