26.7.10

stress tests: ευρωπαϊκός τύπος

The Times: Υπερβολικά ευγενικά
Όποιος περίμενε ένα σόου τρόμου την Παρασκευή, δεν είχε καταλάβει τι γινόταν. Στόχος των τεστ ήταν να ηρεμήσουν τις αγορές. Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο «ευγενικά», ώστε δεν έχουν καμία αξιοπιστία.

NRSC Handelsblad: Δεν ήταν αυστηρά
Τα τεστ αφαιρούν όλη τη δυσπιστία από την αγορά; Όχι πλήρως. Μπορεί να μείνει τελικά η εντύπωση ότι μερικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ, επειδή αυτά δεν ήταν αυστηρά.

Il Sole 24 Ore: Κρίθηκε η αξιοπιστία
Αυτό που κρίθηκε περισσότερο και από τη σταθερότητα των τραπεζών ήταν η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. Πίστευε πραγματικά κάποιος ότι ξαφνικά θα αποκαλύπτονταν τεράστια προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας;

Financial Times: Πρόκειται για μία μεγάλη φάρσα
Ένας έμπειρος τραπεζίτης υποστήριζε: «Πρόκειται για μια μεγάλη φάρσα - για μια ελληνική κωμωδία. Τα τεστ είναι τόσο ανώδυνα, που ούτε καν λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο απώλειας εμπιστοσύνης των επενδυτών για την Ελλάδα».

Le Monde: Θέμα ερμηνείας
Εκκρεμεί να δούμε πώς οι αγορές θα ερμηνεύσουν αυτά τα αποτελέσματα και αν θα θεωρήσουν επαρκή τον βαθμό διαφάνειας που υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Berliner Zeitung: Ποίος ήταν ο στόχος
Για να κριθούν τα αποτελέσματα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο στόχος των τεστ. Στην Ευρώπη ήταν να δείξει στον κόσμο ότι μια σφοδρή κρίση -ευρω-κρίση- δεν θα γκρεμίσει τις τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=47709150

No comments: