27.7.10

Στόχος των stress tests: το χρήμα να επενδυθεί στις τράπεζες...

ZZ

Τελικώς, δεν γίναμε σοφότεροι για το ποιες ακριβώς είναι οι «υγιείς» τράπεζες και ποιες οι «άρρωστες». Αλλωστε, ο στόχος των ευρωπαϊκών Αρχών με τα stress tests ήταν να παραδώσουν τις περισσότερες από τις 91 στις αγορές και στους επενδυτές «φερέγγυες» και να διαβεβαιώσουν ότι οι ζημίες όλων είναι διαχειρίσιμες!

Αλλωστε, οι 7 «άρρωστες» τράπεζες, από τις 91, χρειάζονται μόνο 3,5 δισ. ευρώ. Εδώ έχουν ξοδευτεί για χάρη των ευρωπαϊκών τραπεζών πολλά δισ. ευρώ, ενώ οι αγορές εκτιμούσαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονταν συνολική ενίσχυση της τάξεως των 30 έως 100 δισ. ευρώ, αν και πολλές προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ακόμη περισσότερες στηρίζονται για τη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αποκαθίστανται πολύ αργά και η ροή των πιστώσεων στις οικονομίες πολύ δύσκολα. Οι ιθύνοντες, βεβαίως, μίλησαν για ενθαρρυντικές ενδείξεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests (τεστ αντοχής). Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών έγιναν με διαφάνεια και έδειξαν ότι το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα «είναι αρκούντως ισχυρό», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «καλή άσκηση διαφάνειας, την οποία εκτιμάμε».

Ομως, οι γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, καθώς και γαλλικές τράπεζες, δέχονται κριτική γιατί δεν παρείχαν επαρκή πληροφόρηση ως προς το τι έδειξαν τα stress tests σχετικά με την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης και κυρίως της Ελλάδας, σημειώνει το Reuters. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν οικειοθελώς δεσμευθεί να κρατήσουν ώς το 2013 τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, μια απόφαση που πυροδοτεί αντιδράσεις και εντός της ΕΚΤ.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει επικριθεί πώς αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ διατηρεί τις τιμές τους τεχνητά υψηλά. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα τις γαλλικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να πωλούν στην ΕΚΤ τα ομόλογά τους και να εκκαθαρίζουν τον ισολογισμό τους χωρίς ζημίες. Συνολικά, οι γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 80 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς, η ΕΚΤ κατέχει σήμερα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 25 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνει καθημερινά περίπου κατά 2 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο. Πολλά μέλη της ΕΚΤ εκφράζουν προβληματισμό, αν μη τι άλλο, για το ύψος των αγορών, κυρίως αφού έχει εγκριθεί το πακέτο των 110 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Αξελ Βέμπερ, από κοινού με τον Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό ομόλογό του και ανεπίσημο αντίπαλό του στη μάχη διαδοχής του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ζητούν να δοθεί σύντομα τέλος στην αγορά κρατικών ομολόγων που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου.

Να επισημανθεί ότι συνεχίστηκε τον Ιούνιο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη συνολική έκθεσή τους στην ευρωπαϊκή νομισματική αρχή να διαμορφώνεται στα 93,8 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα μέσω των εβδομαδιαίων και των τριμηνιαίων πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενήργησε η ΕΚΤ, οι ελληνικοί όμιλοι όχι μόνον επέστρεψαν τα κεφάλαια που είχαν αντλήσει μέσω του ετήσιου δανείου που είχαν λάβει το 2009, αλλά αύξησαν τον δανεισμό τους σε μηνιαία βάση κατά 4,9%.

Εκτιμάται ότι η άνοδος αυτή επετεύχθη και με τη χρήση των επιπλέον κρατικών εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επέκτασης του πακέτου των 28 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών, μετά τη μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 16 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και τη διατήρηση του αποκλεισμού τους από τις διεθνείς αγορές χρήματος, ως αποτέλεσμα των τελευταίων υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι τράπεζες στράφηκαν στην ΕΚΤ για δανεικά, σχεδόν διπλασιάζοντας το «άνοιγμά» τους στην ευρωτράπεζα σε σχέση με το τέλος του 2009. Σταδιακά θα υπάρξει απεμπλοκή τους από τη συγκεκριμένη μορφή δανεισμού, ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η επιστροφή του Eλληνικού Δημοσίου στις αγορές.

No comments: