24.7.10

Moody's: Υπό αναθεώρηση το χρέος της Ουγγαρίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης του χρέους της Ουγγαρίας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα άφησε η Moody's, η οποία κατατάσσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία «Baa1».

Ο διεθνής οίκος αποφάσισε να θέσει υπό αναθεώρηση την πιστοληπτική ικανότητα της Ουγγαρίας εξαιτίας της εντεινόμενης ανασφάλειας σχετικά με την προοπτική της δημοσιονομικής κατάστασης και της οικονομίας της χώρας.

Η ανασφάλεια αυτή έχει ενταθεί μετά το πρόσφατο ναυάγιο στις συνομιλίες της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ και την ΕΕ λόγω διαφωνίας για τους στόχους δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για τα έτη 2010-11). Η κατάληξη αυτή εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος ύψους 20 δισ. ευρώ που έχουν εκπονήσει για την Ουγγαρία η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Υπό αναθεώρηση με πιθανή την υποβάθμιση έχει θέσει η Moody's και το πλαφόν καταθέσεων σε συνάλλαγμα (foreign currency deposit ceiling), το οποίο αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο η ουγγρική κυβέρνηση να «παγώσει» τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα προκειμένου να εξασφαλίσει συνάλλαγμα σε περίπτωση κρίσης. Η προοπτική για το πλαφόν δημόσιου χρέους σε συνάλλαγμα (ceiling for foreign currency debt) της Ουγγαρίας διατηρείται από τον διεθνή οίκο στη βαθμίδα «Aa2».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1846531

No comments: