Οι τράπεζες ανά τον κόσμο απέσυραν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες και τα τοποθέτησαν στις αναδυόμενες αγορές και σε κέντρα offshore στο α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Τα τριμηνιαία στοιχεία της BIS για τις μετακινήσεις κεφαλαίων από χώρα σε χώρα, αποδεικνύουν ότι συνολικά η υποχώρηση από τις διεθνείς αγορές που ξεκίνησαν οι τράπεζες ανά τον κόσμο πριν από δύο χρόνια, σταμάτησε στο α΄ τρίμηνο.
Ο συνολικός όγκος του διασυνοριακού δανεισμού αυξήθηκε κατά 2% στα 700 δισ. δολάρια, από το τέλος του 2009. Έτσι δόθηκε τέλος σε πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, στη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες εκταμίευσαν κεφάλαια από τις ξένες αγορές, επηρεαζόμενες από ένα μίγμα που δημιουργήθηκε μετά από την κρίση, αποστροφής ρίσκου και αρνητικών πιέσεων για προσοχή προς τις τοπικές αγορές.
Ωστόσο, στα στατιστικά περιλαμβάνονται και στοιχεία μιας συνεχιζόμενης μείωσης της έκθεσης σε πιο προβληματικές χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία.
Αυτές οι χώρες υπήρξαν το αντικείμενο των πιο αυστηρών ελέγχων από την αγορά σχετικά με τη διατηρησιμότητα των δημόσιων χρεών τους, μια διαδικασία που κατέληξε στο –σχεδόν- πάγωμα των αγορών κρατικών ομολόγων το Μάιο, δύο μήνες αφότου έληξε η περίοδος ανακοινώσεων της BIS.
Ο δανεισμός στην Ιταλία και την Ισπανία υποχώρησε περισσότερο από 7% και ο δανεισμός στην Ελλάδα σημείωσε πτώση 6,6%, ενώ η πτώση ήταν πιο ήπια στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στο 3,1% και 2,9% αντίστοιχα.
Οι γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν τις περισσότερες απαιτήσεις από όλες τις χώρες που εμπλέκονται, μειώνοντας την έκθεσή τους στην Ελλάδα κατά 10%, ωστόσο ήταν μακράν οι μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές, με έκθεση της τάξης των 71,13 δισ. δολαρίων.
Οι γερμανικές τράπεζες ήταν πιο πρόθυμες να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ισπανία, κατά 10%, ενώ περιόρισαν τη μείωση των δανείων τους στην Ελλάδα, μόλις κατά 2%.
Η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε πιθανά προβλήματα χρέους στη Νότια Ευρώπη και στην Ιρλανδία, , αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας για τις αρχές, οι οποίες τώρα διεξάγουν τεστ στις τράπεζες ανά την Ευρώπη για τις πιθανές επιδράσεις που θα υπάρξουν από μια νέα ύφεση και ένα νέο κύμα μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων.
Οι απαιτήσεις στις πέντε προβληματικές χώρες, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% όλων των διεθνών απαιτήσεων που έχουν οι γερμανικές, γαλλικές και βελγικές τράπεζες.
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες των εθνικών τραπεζών, πρόκειται να ανακοινώσουν τα πρώτα αποτελέσματα των stress tests, στο τέλος της εβδομάδας.
Η BIS ωστόσο υπογραμμίζει τη συνολικά αυξημένη προθυμία από τις τράπεζες να δανείσουν ξανά στο εξωτερικό.
Τονίζει δε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των διεθνών απαιτήσεων, οφείλεται στο δανεισμό τραπεζών από ΗΠΑ και Βρετανία.
Οι εξωτερικές απαιτήσεις των αμερικανικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 212 δισ. δολάρια στη διάρκεια του τριμήνου, ενώ αυτές των βρετανικών τραπεζών κατά 177 δισ. δολάρια.
Ακόμη, η BIS επισήμανε τις αυξημένες εισροές στις αναδυόμενες αγορές και στα offshore κέντρα.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1014857
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment