Oλοένα ισχυρότερο γίνεται το ράλι του ευρώ. Από τη βουτιά του στα 1,1876 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, στην κορύφωση δηλαδή των φόβων για τις συνέπειες της κρίσης χρέους στο τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, χθες έκανε νέο άλμα στα 1,3107 δολάρια. Τα επίπεδα αυτά είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 12 εβδομάδων, ενώ το δολάριο σημείωσε χθες βουτιά 1,2% και έναντι του ελβετικού φράγκου.
Οι λόγοι οι οποίοι προκαλούν την όλο και μεγαλύτερη ζήτηση του ευρώ είναι εύλογοι και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στο κοινό νόμισμα έδαφος για περαιτέρω άνοδο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Καταλύτης της τρέχουσας σημαντικής διόρθωσης ως προς τη μελλοντική αξία του ευρώ είναι η εξασθένηση των φόβων για την υγεία του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικά αισιόδοξων αποτελεσμάτων από τα «τεστ αντοχής» (stress tests) στα οποία υποβλήθηκαν οι 91 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Οσο δε θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την κατάσταση των τραπεζών της ευρωζώνης τόσο τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα αγοράζουν πίσω το ευρώ και θα πουλούν δολάριο και χρυσό.
Στο χθεσινό ράλι του ευρώ συνέβαλε επίσης το άλμα του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο στην ευρωζώνηεκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών-, στην πτώση της ανεργίας στη Γερμανία στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2008 και στην έγκριση του πακέτου των μέτρων λιτότητας στην Ιταλία, ύψους 25 δισ. ευρώ. Πάντως τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ- έχουν ξεπεράσει το 10%- δεν είναι επιθυμητά για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και βιομηχάνους διότι θα επιδεινώσουν την παράλυση που επικρατεί στις αγορές των άρρωστων οικονομιών, και κυρίως της χώρας μας και της Ισπανίας. Επιπλέον θα βάλουν φρένο στις εξαγωγές, στις οποίες όλοι προσβλέπουν προκειμένου να τονωθούν οι πωλήσεις, διότι τα αυστηρά μέτρα λιτότητας εκτιμάται ότι θα πλήξουν τη ζήτηση σε όλη τη ζώνη του ευρώ, από τη Γαλλία ως την Ιταλία. Επισημαίνεται ότι το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ερευνών DΙW εκτιμά ότι η Γερμανία χάρη στο άλμα των εξαγωγών της έχει γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης για ολόκληρη την ευρωζώνη. Υπολογίζει ότι η γερμανική οικονομία έτρεχε κατά 1,1% το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τους υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς στις 16 χώρεςμέλη της ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι ο Gilles Μoec, οικονομολόγος της Deutsche Βank, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να κτίζονται υψηλές προσδοκίες για τους οικονομικούς ρυθμούς στην Ευρώπη.
Επισημαίνεται ότι ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για ισχυροποίηση του ευρώ, αλλά για εξασθένηση του δολαρίου. Υποστηρίζουν ότι αφενός μεν η άνοδος του δολαρίου ήταν πολύ μεγάλη κατά τη διάρκεια του πανικού στην Ευρώπη, αφετέρου όλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ απειλείται από το ενδεχόμενο της διπλής ύφεσης και του αποπληθωρισμού. Γεγονός που θα εξαναγκάσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική με συνέπεια να γίνουν ελκυστικότερες οι αξίες που εκφράζονται στο ευρώ. Σημειωτέον ότι ο ένας μετά τον άλλον οι οικονομολόγοι των τραπεζών επενδύσεων διόρθωσαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ. Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Εκτιμάται ότι η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ θα είναι 2,5%, επί ετησίας βάσεως, το τρίμηνο ΑπριλίουΙουνίου, από 2,7% που είχαν δείξει τα προηγούμενα στοιχεία.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ακόμη χαμηλότεροι, γύρω στο 2%, επί ετησίας βάσεως εξαιτίας του άλματος των εισαγόμενων προϊόντων και της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Αλλά και άλλοι αναλυτές, όπως της JΡ Μorgan Chase και της UΒS Securities της Νέας Υόρκης, πιστεύουν ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως τα ασθενή ακόμη επίπεδα της απασχόλησης, η έλλειψη των πιστώσεων, η μεγάλη προσφορά άδειων κατοικιών και το τέλος του κρατικού πακέτου τόνωσης της οικονομίας θα πλήξουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της αμερικανικής οικονομίας και στο δεύτερο εξάμηνο.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment