28.7.10

S&P: Εύθραυστη η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Επιφυλακτική για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίζεται η υπηρεσία πιστοληπτικής αξιολόγησης της Standard & Poor's, η οποία σε έκθεσή της τονίζει ότι η τραπεζική κρίση των τελευταίων τριών ετών έχει αποκαλύψει την έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαιακών αποθεμάτων σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η σοβαρή ύφεση του 2009 αύξησε τον αριθμό των εταιρικών πτωχεύσεων καθώς και τις δανειακές απώλειες στις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο «Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι εύθραυστη, εν μέσω αδύναμων προοπτικών για την κερδοφορία και αβεβαιοτήτων ως προς τη χρηματοδότηση», η Standard & Poor's Ratings Services διαπιστώνει ανομοιότητες στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού στις εθνικές τραπεζικές αγορές.

Θεωρεί επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία το 2010 εξαιτίας των χαμηλότερων όγκων χρηματοδότησης, των περιορισμένων εσόδων από συναλλαγές και των αυξημένων απωλειών από δάνεια.

Στην έκθεσή της η S&P διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές ή το καθεστώς CreditWatch («υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση») για 25 από τις 50 ευρωπαϊκές τράπεζες που αξιολογεί. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο οι αρνητικές αξιολογήσεις διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έξι υποβαθμίσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1848372

No comments: