Ένα υπολογιστικό λάθος στην ολλανδική τράπεζα Rabobank την Τετάρτη, το δεύτερο αυτήν την εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος, προκάλεσε μία ξαφνική και γρήγορη πτώση της στερλίνας, σύμφωνα με traders άλλων τραπεζών.
Η λίρα υποχώρησε 1% έναντι του δολαρίου στην έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών προκαλώντας για μία στιγμή σύγχυση πριν επανακάμψει, γεγονός το οποίο η Rabobank αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το ατυχές γεγονός ήταν καθρέφτης της ανόδου που σημείωσε η σουηδική κορώνα μόλις 24 ώρες πριν, της οποίας η πηγή παραμένει άγνωστη αν και δεν αποδίδεται στην Rabobank.
Κανένα από τα παραπάνω γεγονότα δεν είχε διαρκή επίδραση στις αγορές, αν και οι “ένοχοι” θα έμειναν με κόκκινα πρόσωπα και μικρές απώλειες.
Τα περιστατικά υπενθυμίζουν πως οι συνήθως αποτελεσματικές αγορές συναλλάγματος είναι ευαίσθητες στο ίδιο είδος κινήσεων που έχουν επηρεάσει και άλλου τύπου επενδύσεις, όπως πρόσφατα οι μετοχές.
“Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν με τις μετοχές, τα εμπορεύματα και οι αγορές συναλλάγματος δεν διαφέρουν,” σημειώνει ο αναπληρωτής chief technology officer της Progress Software Corporation, Giles Nelson.
“Η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι το ότι το λάθος οφείλεται σε σφάλμα υπολογιστή, αλλά σε κάποιο σημείο θα έχει αναμιχθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας,” προσθέτει ο Nelson.
Τα επεισόδια δείχνουν πως κάποιοι οργανισμοί έχουν έλλειψη υπολογιστικών μηχανισμών ελέγχου που εξετάζουν τις εντολές των traders πριν αυτές περάσουν στην αγορά, τονίζει ο Nelson.
Σύμφωνα με τη φημολογία που επικρατεί στο Λονδίνο, τα ηλεκτρονικά συστήματα της Rabobank προσπάθησαν να περάσουν πώληση 3 δισ. λιρών με μία εντολή αντί να την επιμερίσει ώστε να μειωθεί η επίδραση στην αγορά.
Όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν το λάθος οφείλεται σε σφάλμα του υπολογιστή ή είχε προγραμματιστεί λανθασμένα, ωστόσο η τράπεζα σταμάτησε τη συναλλαγή μέσα σε λίγα λεπτά, όπως αναφέρουν οι traders.
Την ίδια ώρα περίπου την Τρίτη, ένα παρόμοιο γεγονός προκάλεσε, αυτό που ένας trader χαρακτήρισε “αστείο και παιχνίδια” στη σουηδική κορώνα, καθώς το νόμισμα εκτοξεύθηκε έναντι του ευρώ χωρίς να υπάρχει και πάλι κάποια θεμελιακή αιτία.
Το ευρώ “βούλιαξε” για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά 14% έναντι της κορώνας τουλάχιστον σε ένα διαπραγματευτικό σύστημα φτάνοντας έως τις 8,16 κορώνες πριν επιστρέψει στο φυσιολογικό επίπεδο.
Ένας trader δήλωσε πως η εντολή δόθηκε από λάθος και στόχος ήταν η νορβηγική κορώνα. Αυτό ήταν “ένα πολύ επώδυνο λάθος” τόνισε ο ίδιος.
Οι κινήσεις στην κορώνα και τη λίρα ήταν πιθανό να μεγεθυνθούν από τις γενικά ήσυχες συνθήκες που επικρατούν στις συναλλαγές το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια μίας περιόδου με μεγαλύτερη δραστηριότητα, αυτές δεν είχαν προσεχθεί ή θα είχαν λάβει χώρα άλλες μεγαλύτερες κινήσεις προς την άλλη κατεύθυνση περιορίζοντας την επίδρασή τους.
Κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν είχε σημαντικές συνέπειες στα νομίσματα γενικότερα και κανένα δεν ήταν της ίδιας κλίμακας με το "flash crash" της 7ης Μαΐου στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ το οποίο έστειλε κύματα σε λες τις χρηματοοικονομικές αγορές. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως η λίρα δεν έφτασε το χαμηλό της προηγούμενης ημέρας.
Παρόλα αυτά, ο φόβος ανάμεσα στους insiders των αγορών είναι πως αυτά τα περιστατικά μπορούσαν εύκολα να ήταν πιο σοβαρά, αναταράσσοντας τις τιμές γενικότερα και πως μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε εταιρεία του κλάδου σε όλων των ειδών τις αγορές.
Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι ένας trader στη χρηματιστηριακή του Λονδίνου, PVM Oil Futures Ltd. Προκάλεσε την πτώση των συμβολαίων αργού καθώς ήταν μεθυσμένος. Οι ενέργειες του προκάλεσαν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών όπως της Financial Services Authority η οποία του επέβαλε πρόστιμο.
“Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν τακτικά και μαθαίνουμε μόνο λίγα από αυτά,” αναφέρει ο Nelson. “Ο κίνδυνος είναι, όπως είδαμε στην περίπτωση της PVM, πως μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες και πιο εξονυχιστικές έρευνες σε αυτές τις αγορές από τις αρχές.”
http://www.capital.gr/News.asp?id=1015220
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment