27.7.10

Μικρότερη ύφεση φέτος διαπιστώνει η τρόικα

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν λόγο για δυσκαμψία των τιμών και έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση.

Μικρότερη ύφεση φέτος διαπιστώνει η τρόικα

Στην εξέλιξη του πληθωρισμού και στην πορεία απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της «τρόικας» που βρίσκονται στην Αθήνα. Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν ότι η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα εφέτος θα είναι μικρότερη από την αρχικά προβλεφθείσα καθώς υπάρχουν αβέβαια μεν, αλλά αρκετά σημάδια που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, για το θέμα του πληθωρισμού οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έκαναν λόγο για δυσκαμψία των τιμών και έθεσαν το ερώτημα γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση. Από την πλευρά του υπουργείου τονίστηκε ότι αν εξαιρεθεί η επίπτωση της αύξησης των φόρων ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,19% τον Ιούνιο, από 1,93 % τον Ιανουάριο, καθώς και ότι υπάρχουν τομείς όπως τα τρόφιμα όπου καταγράφεται μείωση τιμών αλλά και κλάδοι της αγοράς όπως τα ξενοδοχεία - εστιατόρια όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανατιμήσεις.

Η εξήγηση που δίνεται για το φαινόμενο αυτό είναι αφενός το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη (ενοίκια, ενέργεια, δημοτικά τέλη), αφετέρου οι ολιγοπωλιακές δομές σε αρκετούς κλάδους της αγοράς, λιανεμπόριο και βιομηχανία - χονδρεμπόριο, όπου μικρός αριθμός επιχειρήσεων ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαρίθμησαν επίσης τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση / μείωση των τιμών, όπως:

- Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα που ήταν 20 - 21 % σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει νέα μείωση το Σεπτέμβριο, της τάξης του 25 % με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης.

- Οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη που ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση των ενοικιαστών.

-Το πάγωμα των διδάκτρων.

- Η Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες - προσφορές.

- Η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης.

- Ο έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

- Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ από το υπουργείο επισημαίνεται ότι ο στόχος να φθάσει η απορρόφηση κονδυλίων στο 15 % ως το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί (τώρα είναι στο 8,4 % και παρελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση στο 3,5 %). Ήδη έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δις. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. το Δεκέμβριο. Από την πλευρά των ελεγκτών επισημάνθηκαν υστερήσεις σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα (περιβάλλον, διοικητική μεταρρύθμιση, μεταφορές - υποδομές). Όπως αναφέρθηκε, αιτία των καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός και από τον Οκτώβριο θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης και σε αυτά. Θα υλοποιηθεί επίσης η δέσμευση να υποβάλλονται κάθε χρόνο στην ΕΕ αιτήσεις έγκρισης για 10 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στο «θεσμικό» τομέα των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη η έγκριση του νέου αναπτυξιακού νόμου από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να ψηφιστεί το φθινόπωρο και να τεθεί σε εφαρμογή από 1- 1- 2011. Επίσης τον Οκτώβριο αναμένεται η ίδρυση της πρώτης επιχείρησης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που απλοποιεί τη διαδικασία.

Αναφορικά τέλος με τις ενδείξεις περιορισμού της ύφεσης σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξαγωγές, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, κυρίως από το εξωτερικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: