22.7.10

Σοκάρισε τη Wall Street ο Μπερνάνκι

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράφοντας χθες σε νόμο τη σαρωτική μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος επεσήμανε ότι «χάρη στον νόμο αυτόν ποτέ πια οι αμερικανοί πολίτες δεν θα εξαναγκαστούν να πληρώσουν τα λάθη της Wall Street» και υπογράμμισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές αντιπροσωπεύουν την ισχυρότερηστην Ιστορία προστασία των πολιτών από τη χρηματοπιστωτική αυθαιρεσία».

Υστερα από δύο χρόνια έντονων πιέσεων από τους πανίσχυρους τραπεζικούς και άλλους λομπίστες της Ουάσιγκτον και μιας σφοδρότατης αντιπαράθεσης για το το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν η αυθαιρεσία και τα σύνθετα παιχνίδια των τραπεζιτών της Wall Street, τα οποία βύθισαν τις ΗΠΑ στη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930, επετεύχθη η υπογραφή του νομοσχεδίου αυτού.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τόσο αρνητικό για τους τραπεζίτες της Wall Street όσο θα ανέμενε κανείς μετά τη χρηματοπιστωτική τραγωδία του 2007-2008.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι οι ισχυρότεροι παίκτες της Wall Street δεν πρόκειται να δαμαστούν και ότι το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα του νομοσχεδίου θα είναι πως όλοι οι πανίσχυροι τραπεζίτες απλά θα εξαναγκαστούν να ενισχύσουν τις επαφές τους με την Ουάσιγκτον. Υποστηρίζουν επίσης ότι ούτε ο δανεισμός θα γίνει φθηνότερος για καταναλωτές και επιχειρηματίες ούτε οι πιστώσεις ευκολότερα διαθέσιμες, εξαιτίας της πληθώρας των νέων κανόνων.

Αντίθετα, η Ενωση Αμερικανικών Τραπεζών εξέφρασε την απαισιοδοξία της για τον νέο νόμο, υποστηρίζοντας ότι «περιέχει ένα τσουνάμι νέων κανονισμών και απαγορεύσεων για τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες δεν ευθύνονται για τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Ο νόμος θέτει περισσότερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε εποπτεία, ρυθμίζει πολλά από τα σούπερ κερδοσκοπικά προθεσμιακά συμβόλαια και δημιουργεί μια επιτροπή για την ανίχνευση των κινδύνων και την προστασία των καταναλωτών, αλλά είναι τόσο πολυσύνθετος και περιέχει τόσο μεγάλη υπερπληθώρα νέων κανόνων και κρίσιμων λεπτομερειών οι οποίες έχουν αφεθεί στην κρίση των ελεγκτών, ώστε εκτιμάται ότι δεν θα είναι εύκολο να δουλέψει σε πολλές περιπτώσεις. Απαντώντας ο κ. Ομπάμα στην έντονη κριτική ότι δεν θα μπορεί να προστατέψει τον απλό πολίτη, δήλωσε ότι «αν έχετε ποτέ κάνει αίτηση για μια πιστωτική κάρτα, για ένα φοιτητικό δάνειοή για ένα στεγαστικό, γνωρίζετε την ψυχολογία τού να υπογράφεις στις σελίδες με τα ψιλά γράμματα, με αποτέλεσμα πολλοί Αμερικανοί να εγκλωβιστούν σε κρυμμένες προμήθειες και πρόστιμα ή σε δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια μεγαλειώδη τελετή στο κτίριο «Ρόναλντ Ρίγκαν» και περιστοιχιζόμενος από τους σημαντικότερους νομοθέτες του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ, υπέγραψε τον νόμο με την πλέον σαρωτική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη Μεγάλη Κρίση (Great Depression) και υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ στο μέλλον διασώσεις τραπεζών της Wall Street με χρήματα των φορολογουμένων (RΕUΤΕRS/JΙΜ ΥΟUΝG)
Αντίθετα, ο νόμος αυτός βάζει τέλος σε όλες τις αυθαιρεσίες των τραπεζών και συνεπώς «οι πολίτες θα γνωρίζουν τι θα υπογράφουν» υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η Wall Street χθες δεν καλωσόρισε την υπογραφή του νέου νόμου. Αντίθετα, βυθίστηκε όταν έγινε γνωστή η κατάθεση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι για «ασυνήθιστα αβέβαιες προοπτικές» της αμερικανικής οικονομίας και η παραδοχή ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει περαιτέρω μέτρα για να τονώσει την οικονομία. Καταθέτοντας στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, ο κ. Μπερνάνκι υποστήριξε ότι για την ώρα οι συνθήκες στην οικονομία απαιτούν εξαιρετικά χαμηλά τα επίπεδα για το κόστος δανεισμού και για «παρατεταμένη περίοδο».

Επισημαίνεται ότι κατά τη χθεσινή επίσημη εξαμηνιαία κατάθεση του κ. Μπερνάνκι για τη νομισματική πολιτική και για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας επιβεβαιώθηκε ότι είναι σχετικά θολές οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών της Fed για το οικονομικό μέλλον στις ΗΠΑ. Με αποτέλεσμα και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες (ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq) να σημειώσουν βουτιά της τάξεως του 1,50% και να κάνουν ράλι τα κρατικά ομόλογα. Ωστόσο τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία είχαν κλείσει προτού γίνει γνωστή η απαισιόδοξη κατάθεση Μπερνάνκι, ενισχύθηκαν χθες. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με κέρδη 1,46%, 0,38% και 0,75% αντιστοίχως. Αντίθετα, το ευρώ κατρακύλησε στα 1,2733 δολάρια από τα 1,2913 δολάρια.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=344622&dt=22/07/2010

No comments: