17.8.10

Επί ξυρού ακμής τα σχέδια για επιστροφή στις αγορές

Eντονα ανοδικά κινήθηκε χθες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας σε περιβάλλον ευρύτερης ανησυχίας για την περιφέρεια της ευρωζώνης και πτώσης στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων: Το spread του δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα έως και τις 856 μονάδες, το υψηλότερο από την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (Credit Default Swap ή CDS) στα πενταετή ομόλογα αυξήθηκε κατά 20 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 814 μονάδες.

Η νέα αναταραχή στην αγορά χρέους αποδυναμώνει εισηγήσεις για έκδοση εντόκων γραμματίων τον Σεπτέμβριο, ώστε να καλυφθεί μέρος των λήξεων 4,5 δισ. ευρώ που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν τον Οκτώβριο. Οριστικές αποφάσεις, δηλαδή για το εάν όλες οι λήξεις καλυφθούν τελικά τον Οκτώβριο ή εάν θα επιμεριστούν με εκδόσεις νωρίτερα, ώστε το Δημόσιο να μην αντιμετωπίζει τόσο υψηλές λήξεις σε ένα μόνον μήνα, αναμένονται τις επόμενες μέρες, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Επί ξυρού ακμής τα σχέδια για επιστροφή στις αγορές

Aγορά
Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν το προσεχές δίμηνο «κλειδί» για την έναρξη αποκατάστασης της ισορροπίας στην ελληνική αγορά χρέους, υπογραμμίζοντας πως η πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή η μείωσή του κατά 3,5%, σε ποσοστό δηλαδή μεγαλύτερο από ό,τι προσδοκούσε η αγορά, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Όπως εξηγούν, οι κακές επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο, διάστημα στο οποίο πέρασε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά και η ιδιωτική κατανάλωση, εντείνει τον προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο και τελικά για το εάν η ύφεση στην Ελλάδα θα αποδειχθεί 4% ή μικρότερη, όπως ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών.

Εκείνο που κυρίως προβληματίζει επενδυτές, Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ανάκαμψης το 2011, προαπαιτούμενο για την επιτυχία του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς το πέρασμα του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικό έδαφος θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη, με ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας, αναλυτές προειδοποιούν πως η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει να μειώνει τα χρέη της και να αποκαταστήσει την ισορροπία με τις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για έκδοση ομολόγου και για δανεισμό σε λογικό κόστος. Κάτι τέτοιο, όπως προειδοποιούν αναλυτές, θα αναζωπυρώσει σενάρια, όπως η χρονική επιμήκυνση του προγράμματος στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ ή ακόμη και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μεταρρυθμίσεις
Στο πλαίσιο αυτό, ερμηνεύονται οι αυστηρές συστάσεις που έκανε η τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη για επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών και προϊόντων ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, με την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο να περνά σε δεύτερη μοίρα. Ετσι το φθινόπωρο ανάγεται σε διάστημα κρίσιμων «εξετάσεων» για την ελληνική οικονομία, καθώς επίκεινται εκ μέρους της κυβέρνησης δύσκολες κινήσεις, υψηλού πολιτικού κόστους, όπως το άνοιγμα, σταδιακά, όλων των κλειστών επαγγελμάτων και η ανακοίνωση των προθέσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η επιτυχία στην υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει και τη στάση των αγορών, καθώς ένα ισχυρό σήμα από την Ελλάδα στο κρίσιμο αυτό μέτωπο εκτιμάται πως θα συνέδραμε καθοριστικά στη βελτίωση του κλίματος για τις περιφερειακές αγορές στην ευρωζώνη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=

No comments: