17.8.10

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 96,2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Αυξάνεται η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα με την άνοδο του ποσού που έχουν αντλήσει στο τέλος Ιουλίου κατά 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η ρευστότητα που έχει αντληθεί ανήλθε στο τέλος επταμήνου στα 96,2 δισ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 2,6% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η άντληση ρευστότητας 96,2 δισ. ευρώ συνεπάγεται, ωστόσο, την κατάθεση τίτλων μεγαλύτερης αξίας στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «τιμωρεί» τις ελληνικές τράπεζες με το λεγόμενο haircut, δηλαδή το «πέναλτι» που βαρύνει τους ελληνικούς τίτλους λόγω της μειωμένης πιστοληπτικής τους διαβάθμισης και της αξιοπιστίας.

Το haircut υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται σήμερα στο 10%, περίπου, και εφαρμόζεται πάνω στην αγοραία τιμή (mark to market) των τίτλων που αποδέχεται η κεντρική τράπεζα. Με δεδομένη την υποβάθμιση που έχουν υποστεί τα ελληνικά ομόλογα, υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με απώλειες της τάξης του 30% ανάλογα με το είδος, τη χρονική διάρκεια και την πιστοληπτική διαβάθμιση των τίτλων που καταθέτουν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ. Ετσι μπορεί να καταθέτουν ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ, αλλά η ρευστότητα που πραγματικά αντλούν μετά την εφαρμογή του haircut, να είναι της τάξης των 7 ή 8 δισ. ευρώ, ανάλογα με το είδος των σχετικών τίτλων.

Η ρευστότητα που αντλεί το πιστωτικό σύστημα από την ΕΚΤ αναμένεται να επεκταθεί μέσα από το νέο πακέτο εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο πακέτο ρευστότητας θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν δικά τους ομόλογα, τα οποία καταθέτουν στη συνέχεια στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, αλλά και την αποπληρωμή προηγούμενης ρευστότητας που έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100012_17/08/2010_411557

_____________________________

Αυτό το τελευταίο ίσως να είναι κάπως πιο σύνθετο...

No comments: