Υπό το φόβο γενικευμένης κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη, η Φραγκφούρτη προετοιμάζεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΗτΣ» για την έκδοση ευρωομολόγου ώστε να προικοδοτηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των 740 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστική των διεργασιών είναι και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ που απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κρατική χρεοκοπία στην Ευρωζώνη.
Η έκδοση ευρω-ομολόγου που συζητήθηκε παλιότερα στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης θα αποτελέσει απόφαση σταθμό για τη θωράκιση της Ευρωζώνης με ευεργετικές συνέπειες και για τη χώρα μας. Πολύ περισσότερο που παρά την πιστή υλοποίηση του Μνημονίου «θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να επιστρέψει στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» όπως εκμυστηρεύονται στελέχη της τρόικας. Στο μεταξύ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για χρονική παράταση του μηχανισμού στήριξης από την E.E. και το ΔNT προς την Eλλάδα, ακόμη και κατά 3 - 5 έτη εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Aπολύτως ασφαλείς πληροφορίες της «HτΣ» αναφέρουν πως σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας εξομολογούνται πως στο σχεδιασμό του μηχανισμού στήριξης για την Eλλάδα είχε υποεκτιμηθεί ένας ζωτικός παράγοντας: H ελληνική δημόσια διοίκηση και η νοοτροπία της απραξίας, της μετάθεσης ευθυνών και της άρνησης εκσυγχρονισμού που τη διέπει. O τομέας αυτός, λένε, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην υλοποίηση του Mνημονίου, εμπόδιο που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να αρθεί στο χρονικό ορίζοντα του προγράμματος στήριξης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=60281147
2 comments:
Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η μόνη μας ελπίδα: να μας δώσουν οι τροϊκανοί (τρελαίνομαι για αυτή τη λέξη) χρόνο και ταυτόχρονα να επιβλέψουν εκείνοι οργανωτικό διοικητικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού.
Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μόνο υπόθεση χαμηλού εργατικού κόστους (με ή χωρίς νομισματική πολιτική) και γιαυτό κάνουν λάθος αυτοί που προεξοφλούν καταδίκη των εργαζομένων αν μείνουμε στο ευρώ. Μπορούμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί χωρίς να παίρνουμε μισθούς Βουλγαρίας.
Στη Δανία ο βασικός μισθός είναι κάπου 25000 ευρώ το χρόνο μικτά αλλά η χώρα είναι σταθερά στην πρώτη δεκάδα του κόσμου στην ανταγωνιστικότητα. Στη Γερμανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του WEF, το βασικό "έμπόδιο" που βλέπουν οι επιχειρηματίες είναι η αυστηρή εργατική νομοθεσία. Προφανώς η χώρα μπορεί να προστατεύει τους εργαζομένους της και να είναι ανταγωνιστική. Δε λέω πως θα αποκτήσουμε βιομηχανική υποδομή, εργασιακή κουλτούρα και παραγωγή καινοτομίας μέσα σε 3 χρόνια αλλά υπάρχουν πολλοί στόχοι που μπορούν να τεθούν εκτός της εσωτερικής υποτίμησης, ξεκινώντας από τα στοιχειώδη όπως η συλλογή των φόρων. Όλοι οι στόχοι όμως περνάνε από τον εξυγχρονισμό του τριτοκοσμικού μας κρατικού μηχανισμού, κάτι το οποίο οι ΔΥ θα πολεμήσουν με λύσσα και οι έλληνες πολιτικοί από μόνοι τους δεν θα τολμήσουν ποτέ.
Αν γίνουν τα βασικά μπορούμε να συζητήσουμε για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που όπως έχω πει πολλές φορές εκτιμώ πως είχαν από την αρχή στο μυαλό τους Μέρκελ και ΔΝΤ.
Kυριάκο
το ψάρι πάντα βρωμάει από το κεφάλι...
Post a Comment