15.4.11

Διαψεύσθηκε κινεζική επένδυση 9 δισ. ευρώ στις ισπανικές cajas

Reuters
Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το εάν η Κίνα σχεδιάζει τελικά επενδύσεις 8,99 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ισπανικών περιφερειακών τραπεζών, γνωστών ως cajas, σε μια κρίσιμη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρωζώνης συγκυρία εν όψει της ολοκλήρωσης των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Ηταν λάθος στην επικοινωνία. Πρόθεση για επένδυση σε τράπεζες και ομόλογα της Ισπανίας υπάρχει, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα ποσά», δήλωσε ανώνυμη πηγή από το Πεκίνο. Εκπρόσωπος του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Κίνας, China Investment Corp. (CIC), επιβεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί για επενδύσεις του συγκεκριμένου ποσού που διέρρευσαν από την Ισπανία δεν ισχύουν.
Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένεται να προσδιορίσουν το έλλειμμα κεφαλαίων των cajas. Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο είναι να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των ασθενέστερων cajas, οι οποίες δεν θα έχουν έως τότε ενσωματωθεί σε μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους, προχωρώντας μετέπειτα στη δημόσια εγγραφή τους. Tο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών θα παίξει ενεργό ρόλο στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των ασθενών cajas. Η Ισπανία, η υπ’ αριθμόν 1 οικονομία στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών μετά την προσφυγή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, πρόσφατα, στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Aναλυτές σχολίασαν την αντίδραση του CIC περισσότερο ως ένα διπλωματικό παραστράτημα παρά μια αλλαγή στη στρατηγική του επενδυτικού κεφαλαίου απέναντι στις cajas. Οπως οι ίδιοι τονίζουν, οι Κινέζοι δεν εκδηλώνουν τυπικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά εξετάζουν τρόπους για να ενισχύσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, και κατ’ επέκτασιν του ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην έκθεσή τους στο αμερικανικό δολάριο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_15/04/2011_438930

_____________________________

πολλάν ωραίαν και ενδιαφέροντα

No comments: