7.4.11

ΕΚΤ:Ηπιοι τόνοι Trichet μετά την αύξηση επιτοκίων

Απέφυγε να προδιαθέσει τις αγορές για περαιτέρω άμεσες αυξήσεις επιτοκίων ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στην Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης, για πρώτη φορά μετά τον κύκλο χαλαρής πιστωτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η στάση της ΕΚΤ εξακολουθεί να παρέχει μεγάλη υποστήριξη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση στην οικονομία και τον πληθωρισμό και παραμένει έτοιμη να παρέμβει.

Απέφυγε πάντως να χρησιμοποιήσει φράσεις που σηματοδοτούν ιδιαίτερα επιθετική πολιτική από την κεντρική τράπεζα. Σημείωσε ότι η απόφαση της αύξησης ήταν ομόφωνη στο Δ.Σ. της ΕΚΤ και ότι δεν αποφασίστηκε κάτι περί μελλοντικών αυξήσεων.

Δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ ενθάρρυνε την Πορτογαλία να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Jean-Claude Trichet με τις δηλώσεις του, δεν εμφανίζεται να ενθαρρύνει τις προοπτικές περαιτέρω αυστηροποιησης της πιστωτικής πολιτικής άμεσα, για να μην προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις χώρες της περιφέρειας που πλήττονται από την κρίση χρεών.

Οι αγορές προεξοφλούν πάντως ότι ο φόβος του πληθωρισμού θα υποχρεώσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη, πιθανότατα δύο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν καθολικά αναμενόμενη, καθώς ο διοικητής Jean Claude Trichet είχε προδιαθέσει τις αγορές μιλώντας για «αυστηρή επαγρύπνηση» στον πληθωρισμό, στην προηγούμενη συνέντευξή του μετά την τακτική συνεδρίαση του Μαΐου.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/634744/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: