19.9.11

Ομπάμα: Μείωση του ελλείμματος κατά τρία τρισ. δολ. σε 10 έτη

Το πρόγραμμά του με στόχο να αντιμετωπιστεί διαχρονικά το αμερικανικό δημόσιο έλλειμμα και να μειωθεί κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία περιέγραψε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε σημερινή παρέμβασή του στην Ουάσιγκτον.
Το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ περιλαμβάνει νέα δημόσια έσοδα, συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, μέσω αυξήσεων των φόρων όσων έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και μέσω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών.
Όπως τόνισε ο Ομπάμα οι πλουσιότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πλουσιότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν «ένα δικαιότερο τίμημα». «Ολοι μας, εφεξής, θα πρέπει να καταβάλουμε ένα δικαιότερο (φορολογικό) τίμημα», ανέφερε.
Στις περικοπές των δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβάνεται μια σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων, «ήπιες» μεταβολές στα ομοσπονδιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα, μια προγραμματισμένη μείωση των δαπανών που αφορούν ειδικά τους μεγάλους οργανισμούς ενυποθήκων δανείων, Fannie Μae και Freddie Mac και, τέλος, η εξοικονόμηση περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων πολεμικών δαπανών, την ώρα που θα ολοκληρωθεί εντός μιας δεκαετίας η στάθμευση των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Αντίθετος ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Την αντίθεσή του στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.
Ο Μπένερ εκτίμησε ότι με το πρόγραμμα αυτό αυξάνονται οι φόροι, την ώρα που, όπως είπε, «δεν αντιμετωπίζονται τα μακροχρόνια προβλήματα» της αμερικανικής οικονομίας σε κρίσιμους τομείς.
Καταλόγισε παράλληλα στον Μπαράκ Ομπάμα ότι «δεν έχει μια σοβαρή συνεισφορά» στην προσπάθεια που καταβάλει η διακομματική επιτροπή στο Κογκρέσο και ασχολείται επίσης με την μείωση του δημόσιου ελλείμματος μέσα σε μια δεκαετία, τουλάχιστον κατά 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, πρόσθεσε, «δεν αντιμετωπίζει τα μακροχρόνια προβλήματα» στους τομείς της δημόσιας υγείας, της συνταξιοδότησης, αλλά και της συλλογής των φόρων.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2058678

No comments: