7.10.11

«Αντίο» Τρισέ με ένεση ρευστότητας 40 δισ. ευρώ

Συντονισμένη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών πρότεινε η Κομισιόν
Στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών με αγορά καλυμμένων ομολόγων, ενώ διατήρησε σταθερό στο 1,5% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Ειδικότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση της ΕΚΤ να εγκαινιάσει νέο γύρο αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ενεργοποιώντας εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ, που έθεσε σε εφαρμογή τη διετία 2009 - 2010. Πρόθεσή της, όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, είναι να δαπανήσει σε αυτόν τον γύρο 40 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και για την κάλυψη των τοξικών στοιχείων του ενεργητικού τους. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
6,4 δισ. μέσω ΕLAΟι εγχώριες τράπεζες άντλησαν τον Αύγουστο περίπου 6,4 δισ. ευρώ από τη διαδικασία έκτακτης παροχής ρευστότητας Emergency Liquidity Assistance (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μειώθηκε. Η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα συρρικνώθηκε στα 93,09 δισ. ευρώ από 96,29 δισ. που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/10/2011_458487

No comments: