7.10.11

Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής μονάδων επενδυτικής τραπεζικής της UBS

Την παραίτησή τους υπέβαλαν οι επικεφαλής των μονάδων επενδυτικής τραπεζικής στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό όμιλο UBS, όπου διαπιστώθηκε και ξέσπασε το σκάνδαλο των 2,3 δισ. ευρώ. Λίγες ημέρες πριν αποχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος, Οσβαλτ Γκρούμπελ. Οι παραιτήσεις αυτές θεωρήθηκαν από τη διοίκηση απαραίτητες και επιβεβλημένες.
Το κύρος του ομίλου έχει δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια, με ζημίες δεκάδες δισ. δολάρια από την κρίση του 2007-09 και τις κατηγορίες για την ενθάρρυνση πρακτικών φοροδιαφυγής από τις αμερικανικές αρχές. Ο Φρανσουά Γκούο στο Λονδίνο και ο Γιασίν Μπουχάρα στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής διεθνών χρηματιστηρίων της UBS, πρόκειται να αντικατασταθούν από τον Μάικ Στιούαρτ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch.
Προ τριών εβδομάδων αποκαλύφθηκε «τρύπα» 2,3 δισ. ευρώ από ακάλυπτες θέσεις σε χρηματιστηριακά παράγωγα, που είχε λάβει ο 31χρονος Κβέκι Αντομπόλι σε μια κρίσιμη συγκυρία. Στόχος του κ. Γκρούμπελ ήταν να αποκατασταθεί πλήρως το κύρος της UBS, ενός ομίλου που πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης εθεωρείτο ακλόνητος βράχος του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
Πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times μαρτυρούν ότι πιέσεις δέχεται, επίσης, ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου, Κάρστεν Κέντζχετερ, ο οποίος ξεκίνησε άμεσα εσωτερικό λογιστικό έλεγχο για να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο πάνω στο σκάνδαλο. Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη γενικότερη ευρωστία της επενδυτικής τραπεζικής λόγω της εξασθένησης του τμήματος διαπραγμάτευσης ομολόγων εν μέσω της υφιστάμενης δημοσιονομικής κρίσης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_07/10/2011_458469

No comments: