11.10.11

Σλοβακία: Προς καταψήφιση της ενίσχυσης του EFSF

Καταψήφιση του σχεδίου ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF αναμένεται στη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας, μετά την ανακοίνωση του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι θα απέχει από τη διαδικασία.
«Δεν συμφωνούμε να συνδεθεί το μέλλον της κυβέρνησης με αυτή την ψηφοφορία», είπε ο Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS. Το κόμμα του θέλει να «αποτρέψει κάθε πιθανότητα να εγκριθεί (η ενίσχυση) του ταμείου διάσωσης», είπε ο επικεφαλής του SaS.
Η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα έχει ανακοινώσει ότι θα συνδέσει τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.
Ωστόσο, η συμφωνία για την ενίσχυση του EFSF ενδέχεται να εγκριθεί σε μια δεύτερη ψηφοφορία, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Smer, Πέτερ Καζίμιρ, δήλωσε στο Reuters ότι είναι αισιόδοξος πως η συμφωνία θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατό.
Το Smer έχει πει επανειλημμένως πει ότι είναι υπέρ της έγκρισης του σχεδίου, αλλά ότι θα το υπερψηφίσει μόνο με αντάλλαγμα έναν ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές.
Αν, όπως αναμένεται, το σχέδιο για το EFSF δεν περάσει σήμερα, το κοινοβούλιο μπορεί να το υποβάλει σε επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες, εφόσον η Ραντίτσοβα καταλήξει σε συμφωνία με το Smer.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη σλοβακική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία ενίσχυσης του EFSF, επισημαίνοντας ότι μια αρνητική ψήφος υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ελπίζουμε... ότι η Σλοβακία θα μπορέσει να επικυρώσει τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί την 21η Ιουλίου» ως προς αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτηρίζοντας τα συμφωνημένα μέτρα «σημαντικά για τη σταθερότητα της ευρωζώνης».
Η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, μετά και την επικύρωση της συμφωνίας χθες από τη Μάλτα. Για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2072297

No comments: