20.10.11

Υπό όρους η στήριξη των κρατών από το EFSF

Μια χώρα της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει βιώσιμο χρέος για να δικαιούται στήριξη του EFSF στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων της. Αυτό τονίζεται σε έγγραφο με τα βασικά σημεία που θα διέπουν τον μηχανισμό διάσωσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο EFSF θα μπορεί να αγοράζει τα ομόλογα χώρας από τη δευτερογενή αγορά, κάνοντας χρήση της δικής του χρηματοδοτικής ικανότητας, μόλις η ΕΚΤ και οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίνουν ένα τέτοιο αίτημα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι μόνο οι χώρες που εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους περί μείωσης του ελλείμματος σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα δικαιούνται να λαμβάνουν τέτοια βοήθεια.
Παράλληλα, μια χώρα θα πρέπει να έχει φερέγγυες τράπεζες, λογικό κόστος δανεισμού από τις αγορές και να σέβεται τις δεσμεύσεις της για μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το μνημόνιο με τη χώρα που θα ζητά μια τέτοια βοήθεια θα είναι έτοιμο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ εντός διημέρου. Στη συνέχεια, το EFSF θα μπορεί να πουλά και πάλι τα ομόλογα στην αγορά, μόλις ανέβουν οι τιμές του, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην έκδοση ομολόγων από την ίδια χώρα στην πρωτογενή αγορά.
Το EFSF θα μπορεί ακόμα να διακρατά ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, ωστόσο κάτι τέτοιο θα περιόριζε την χρηματοδοτική του δυνατότητα ή να τα πουλά και πάλι στην εκδότρια χώρα προκειμένου να μειωθεί το χρέος της κυβέρνησης, ανέφερε το έγγραφο.
Τέλος, το EFSF θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα ομόλογα ως repos με τις εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με το έγγραφο, που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2076544

No comments: